У початок

Тижневе постачання російської нафти впало найбільше з моменту вторгнення в Україну

Щотижневий експорт сирої нафти з росії впав найбільше з часу вторгнення в Україну 2022 року за тиждень до 7 липня. Зокрема, менш волатильне середнє значення за чотири тижні впало до найнижчого рівня з лютого.

Потоки морської нафти в росії за тиждень до 7 липня впали приблизно на 990 тис. барелів на день – до 2,67 млн, що є найнижчим показником з останнього тижня січня, коли шторми скоротили постачання з тихоокеанського порту козьміно. Менш волатильне середнє значення за чотири тижні також знизилося, впавши приблизно на 215 тис. барелів на день – до 20-тижневого мінімуму в 3,27 млн.

Загалом 25 танкерів завантажили 18,7 млн барелів російської сирої нафти за тиждень до 7 липня, свідчать дані стеження за судами і звіти портових агентів. Це різке падіння з 25,66 млн барелів минулого тижня.

Майже з усіх експортних терміналів росії постачання сирої нафти було меншим. Винятками були мурманськ, де експорт залишався приглушеним лише на одному судні, і термінал на острові сахалін, звідки не було вантажів другий тиждень.

Не було чіткої причини падіння постачання. Не було жодних прогалин у програмах завантаження, які передбачали б роботи з технічного обслуговування, і не було повідомлень про шторми, що впливають на причалювання або завантаження суден. Але постачання з Балтійського і Чорного моря та з Тихого океану щотижня зменшувалося.

Поліпшення дотримання росією цільового показника видобутку ОПЕК+ може призвести до скорочення доступної для експорту нафти. Використовуючи московський коефіцієнт перерахунку 7,18 барелів на тонну, виробництво впало приблизно на 360 000 барелів на день у період із березня по червень. Відновлення роботи нафтопереробних заводів також може призвести до скорочення постачання. Дані за перші кілька днів липня вказують на максимальну обробку з грудня із завершенням сезонного технічного обслуговування та ремонту після українських атак.

За підрахунками Bloomberg, «роснефть» і «лукойл», найбільші російські експортери сирої нафти, планують скоротити свої спільні поставки з новоросійська приблизно на 200 тис. барелів на день  цього місяця, порівняно з червневим рівнем, після відновлення роботи нафтопереробних заводів на заводах у туапсе і кстово.

Наприкінці травня росія припинила свої експортні цілі, вирішивши обмежити видобуток відповідно до своїх партнерів у групі виробників нафти ОПЕК+. Цільовий обсяг видобутку в країні встановлено на рівні 8,978 млн барелів на день до кінця вересня, після чого його планують збільшувати на 39 тис. барелів на день щомісяця до вересня 2025-го, доки дозволять ринкові умови.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти