У початок

СВГ у лютому: постачання зростають, продажі падають

Також є російською мовою

Постачання імпортного автогазу в Україну за 13 днів лютого 2022 р. склали 44,7 тис. т, що на 3,5 тис. т більше за аналогічний період січня 2022 р.. Про це повідомляє Консалтингова група «А-95».

Зростання постачань зафіксовано з Білорусі й Казахстану. З Білорусі нарощує імпорт «БНК-Україна» (5,4 тис. т за 13 днів). Оператор, нагадаємо, оформляє ресурс як Речицького ГПЗ, і Мозирського НПЗ у майже рівних пропорціях.

З Казахстану в лютому продовжує вантажити лише ТШО. За наявною інформацією, постачальник відправить лише заявлені ресурси за TERM-контрактами, додаткових обсягів у лютому не буде. «У січні хотіли вивантажити на 10 тис. більше, але зірвали план через збій у Казахстані. А в лютому вже російська сторона додобсяги не погодила, хоч попит на них був би», — вважає представник великої трейдингової компанії.

Імпорт із РФ трохи знизився, до 13 тис. т. При цьому найбільшим постачальником виявився «Газпром» (4 тис. т), що наростив відвантаження вдвічі. Також наростив постачання «Лукойл», який помітно знизив обороти в січні.

«Роснафта», навпаки, вдвічі скоротила постачання і за 13 днів привезла в Україну лише 3,1 тис. т. У SNEL, компанії-ексклюзивному постачальнику ресурсів «Роснафти», обіцяють нормалізацію відвантажень цього тижня.

Гуртовики відзначають потужне зниження продажів газу, спричинене падінням попиту у роздробі. «Минулого тижня торгівля була зовсім дохлою», — констатував власник трейдингової компанії, висловивши думку більшості торговців. За його словами, це спричинило створення надлишкових запасів на більшості ГНС: «Ситуація практично однакова у всіх регіонах. Газу приїхало багато, а реалізації немає».

За словами представника великої роздрібної мережі, середня динаміка по країні в лютому склала близько -10%, при цьому в столичному регіоні темп падіння продажів виявився вдвічі вищим. Він пов'язує таке явище з піком чергової хвилі епідемії.

«Дуже багато народу хворіє. Києвом трафіку на 30% менше порівняно із січнем», – вважає представник мережі АЗС.

Постачальник іншої мережі у свою чергу зазначає, що в неділю 13 лютого і понеділок 14 лютого продаж різко зріс, а у великих містах почали повертатися затори на дорогах. «Думаю, за тиждень-півтора ми споживемо надлишок за рахунок відкладеного попиту, і ринок знову збалансується», — прогнозує трейдер.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти