У початок

США поставили за мету падіння доходів рф від нафти й газу на 50% до кінця десятиліття – Держдеп

Влада Сполучених Штатів прагне вдвічі скоротити доходи росії від експорту нафти і газу до кінця цього десятиліття. Про це заступник держсекретаря США з енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт заявив в інтерв’ю Financial Times, передає «Укрінформ».

росія все ще продовжує експортувати великі обсяги нафти після повномасштабного вторгнення в Україну. Проте Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що цей експорт може впасти щонайменше на 40-50% на 2030 рік, якщо санкції Заходу проти росії буде збережені.

«Ми зробимо все можливе, щоб це (скорочення вдвічі доходів рф до 2030 – ред.) стало правдою. Мета цих санкцій – змінити поведінку росії і переконатися, що путін, коли буде досягнуто певного миру, не використає три-чотири роки, щоб переозброїтися й підготувати свою армію до третього етапу вторгнення в Україну», – сказав Паєтт.

Коментуючи використання росією «тіньового флоту» для обходу обмежень на експорт своєї нафти, він також наголосив, що США шукають шляхи, щоб «зробити цей «тіньовий флот» менш ефективним».

Як повідомлялося, наприкінці минулого року країни Євросоюзу та G7 ввели граничну ціну на рівні $60 за барель на експорт російської нафти, щоб зберегти обсяги постачання нафти на світовий ринок, але зменшити доходи кремля.

Хоча спочатку ці заходи призвели до різкого падіння цін на російську нафту, росії вдалося переорієнтувати експорт нафти у Китай з Індією завдяки формуванню «тіньового танкерного флоту», створенню альтернативних механізмів страхування й перестрахування.

Водночас зростання цін на російську нафту Urals вище від встановленого країнами «Великої сімки» і ЄС обмеження на рівні $60 за барель не зупинило надання послуг для її транспортування західними компаніями.

Зниження ефективності встановленого обмеження цін визнала очільник Мінфіну США Джанет Єллен, зауваживши, що нафта Urals торгується ближче до $100 за барель, ніж до встановленого ліміту $60 за барель. Вона наголосила, що країни G7 готові посилити правила для боротьби з ухиленням від санкцій, але не назвала жодних конкретних заходів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти