У початок

Shell, BP і Total торік заробили більше, ніж Vitol, Trafigura, Mercuria і Gunvor

Shell, BP і TotalEnergies минулого року заробили більше грошей на купівлі й продажу нафти, газу та електроенергії, ніж чотири найбільші приватні енерготрейдери, згідно з новими оцінками, які підкреслюють зростаючу важливість такої діяльності для їхніх прибутків, повідомляє Financial Times.

Відповідно до оцінок Bernstein Research, які ретельно охороняються компаніями, підрозділи торгівлі сировинними товарами європейських провідних енергетичних компаній торік принесли Shell близько $16,6 млрд прибутку, Total — $11,5 млрд і BP — $8,4 млрд. 

«Загалом, за нашими оцінками, три європейські нафтові компанії очолили групу, генеруючи близько $37 млрд 2022 року», – заявили аналітики Освальд Клінт, Алекс МакКолл та Едуард Нельсон у дослідницькій записці.

На противагу цьому чотири найбільші приватні енерготрейдери — Vitol, Trafigura, Mercuria й Gunvor — отримали торік загальний прибуток від торгівлі енергією близько $34 млрд. 

Величезні прибутки були зумовлені наслідками повномасштабної війни росії проти України, яка перевернула енергетичні ринки й призвела до стрімкого зростання цін на нафто- й газові продукти.

Vitol, найбільший у світі приватний енерготрейдер, отримав 2022 року рекордний чистий прибуток обсягом майже $15 млрд, що дорівнює сумарному прибутку за попередні шість років, повідомляють джерела, обізнані з цим питанням.

Згідно з даними Bernstein, енергетичний підрозділ Trafigura отримав валовий прибуток обсягом $8,5 млрд, а Gunvor і Mercuria – $5,4 млрд і $4,9 млрд відповідно.

Хоча різний рівень розкриття фінансової інформації означає, що деякі цифри не можна порівнювати прямо, результати вказують на обсяг малообговорюваного торговельного бізнесу енергетичних компаній.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти