У початок

Січневі доходи росії від експорту викопного палива впали на 10% — CREA

Щомісячні доходи росії від експорту викопного палива впали на 10% (70 млн євро на день) у січні 2024 року порівняно з попереднім місяцем, свідчать дані звіту Центру дослідження енергії й чистого повітря (CREA). Доходи росії від експорту викопного палива стабільно падають з вересня 2023 року.

Імпорт СПГ у Францію з росії зріс на 50% порівняно з минулим місяцем, незважаючи на падіння загального імпорту СПГ. У той же час газові потоки з Франції в інші країни ЄС зросли на 17%, причому різко зріс експорт до Німеччини (+165%) й Іспанії (+108%).

У той час як загальний імпорт нафтопродуктів Туреччиною впав, імпорт з росії зріс на 7%. Імпорт природного газу в країну з росії також зріс на 14% у січні через різке зростання попиту.

Щомісячний імпорт російської нафти Індією впав другий місяць поспіль. Тоді як загальні обсяги імпорту сирої нафти в країну впали на 14%, обсяги імпорту з росії різко впали на 19%, частково пов’язане з жорсткішим застосуванням санкцій США. Індія намагалася компенсувати цей дефіцит іракською сирою нафтою.

Середня ціна на Urals і East Siberia Pacific Ocean (ESPO) зросла — на 7% і 3% відповідно — вперше за два місяці. У той час як ціни на нафту Urals коливалися навколо рівня цінової межі ($60 США) протягом усього місяця, ціни на ВСТО залишалися значно вищими за цю межу.

Обмеження ціни на рівні $30 за барель скоротило б доходи росії на 41 млрд євро (25%) з моменту введення санкцій у грудні 2022 року до кінця січня 2024 року. Лише цього місяця скорочення склало б 2,77 млрд євро, або 25% із обмеженням ціни на рівні $30 за барель.

Від запровадження нафтових санкцій до кінця січня 2024 року ретельне дотримання ліміту цін скоротило б доходи росії на 9% (14,2 млрд євро). Лише в січні повне дотримання обмеження цін скоротило б доходи на 7% (приблизно 0,8 млрд євро).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти