У початок

Китайський імпорт нафти з Ірану впав до мінімуму за 11 місяців

Імпорт іранської нафти Китаєм впав до найнижчого рівня за 11 місяців, згідно з даними сервісу з дослідження вантажів Kpler, після протистояння щодо ціни на нафту виробника ОПЕК.

За даними Kpler, азійська країна отримувала близько 986 тис. барелів на день (б/д) у січні, що є найнижчим обсягом з лютого 2023 року, і вперше за 10 місяців щоденні постачання були нижче від 1 млн барелів.

Незалежні нафтопереробні підприємства Китаю є основними покупцями іранської сирої нафти, і деякі постачальники затримували постачання в грудні й січні після того, як переробники відмовилися від вищих цін. Переробники, відомі як «чайники», натомість звернулися до постачань з росії, нещодавно закупивши вантажі ВСТО для надходження в лютому.

За даними Kpler, імпорт російської нафти дещо впав минулого місяця, але все ще перевищував 1,2 млн б/д. Згідно з даними, іранська нафта в плавучих сховищах біля Сингапуру й Малайзії, яка зазвичай потрапляє в Китай, станом на вівторок зросла до 15 млн барелів, найбільшого показника з 24 грудня.

«Чайники» борються з нижчою маржею через слабкий внутрішній попит і вищі ціни на нафту. За даними Mysteel OilChem, минулого місяця імпорт сирої нафти, бітумної суміші й мазуту в порти «Шаньдун» і «Тяньцзінь» досяг найнижчого рівня з червня 2022 року.

Загалом, за даними Kpler, імпорт сирої нафти в Китай був незначно нижчим минулого місяця, але залишався вище від 10 млн б/д. Згідно з даними, щоденні постачання з Бразилії, які останнім часом частіше закуповуються державними нафтопереробними підприємствами, різко зросли до понад 1 млн барелів, найвищого показника з вересня 2020 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти