У початок

Saudi Aramco бачить потенціал зростання світового попиту на нафту

Попит на нафту й нафтопродукти у світі залишається сильним попри те, що зростання китайської економіки у ІІ кварталі сповільнилося, зауважив глава Saudi Aramco Амін Нассер під час телеконференції для інвесторів.

«Що стосується попиту, ми, як і раніше, позитивно оцінюємо перспективи світового попиту на нафту, попри побоювання з приводу економічного спаду. Світовий попит на нафту був стійким, і в першій половині цього року досяг адекватного, я сказав би, зростання», – додав він.

Нассер звернув увагу на те, що нафтопереробний сектор США працює майже на максимальній потужності – близько 93% за останні кілька місяців.

«У другій половині цього року ми очікуємо на подальше зростання попиту на нафту, при цьому деякі прогнози передбачають зростання на 1,6-2 млн барелів на добу (б/д) з боку авіаційного сектору й нафтохімії», – додав глава Saudi Aramco, зауваживши, що за підсумками 2024 року світовий попит на нафту, як очікується, становитиме 104,7 млн ​​б/д, при цьому багато агентств продовжують підвищувати прогнози щодо попиту на нафту.

«Ми бачимо більше планів поповнення стратегічних запасів нафти (SPR), які, як ми очікуємо, сприятимуть здоровому попиту на нафту протягом наступних кількох місяців», – сказав Нассер, додавши також, що зараз поточний рівень комерційних запасів нафти нижчий за середній п'ятирічний рівень.

2022 року США на тлі відмови від російської нафти й зростання цін на нафту прийняли рішення про вивільнення з власних стратегічних запасів нафти 210 млн барелів: близько 30 млн барелів – у рамках першого скоординованого випуску країнами-учасницями Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), 60 млн барелів – у рамках другого, а також ще 120 млн барелів – незалежно. Країни МЕА загалом 2022 року ухвалили рішення про вивільнення 120 млн барелів нафти.

Глава Saudi Aramco також висловив думку, що слабка маржа перероблення, яка спостерігається у ІІ кварталі, короткострокове явище, а маржа перероблення протягом наступного десятиліття має бути дуже міцною.

Він зазначив, що основну частину збільшення нафтопереробних потужностей у світі зосереджено в Азії й на Близькому Сході. Saudi Aramco також інвестує і продовжуватиме інвестувати в нафтоперероблення, але вже з великим ухилом на перехід у нафтохімічні продукти (до 70%), зокрема у Китаї, на який припадає 40% зростання у нафтохімії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти