У початок

Уряд обіцяє «благодійний» LPG для прифронтових областей

Кабінет міністрів України створює механізм, який дозволить постачати скраплений газ у балонах як гуманітарну допомогу для проходження зимового періоду на прифронтових територіях. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

«Забезпечуємо людей скрапленим газом. Для жителів Донецької, Сумської й Харківської областей діятиме експериментальний проєкт, завдяки якому вони отримуватимуть газ у балонах як гуманітарну допомогу», — написав очільник уряду у Telegram.

Він зазначив, що місцева влада збиратиме заявки від громадян і передаватиме їх газорозподільчим мережам.

Особлива увага, з його слів, до ветеранів, багатодітних родин, одиноких людей, людей з інвалідністю та малозабезпечених.

Деталі механізму наразі невідомі. Керівник газового напрямку ГК «Надєжда», що є найбільшим оператором балонного газу в Україні, скептично дивиться на проєкт. «Все безкоштовне спотворює ринок, на жаль», — коментує ініціативу уряду Станіслав Батраченко.

З його слів, якщо «благодійний» газ почнуть везти без участі системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП), то його просто вкрадуть.

«СЕАРП враховує газ навіть при розлитті у балони, тому якщо систему буде залучено, вона притримає 80-90% ресурсу, який дійде до людей. В іншому разі вони отримають максимум 20%», — каже Батраченко.

Як відомо, цей експериментальний проєкт розробляє Міненергетики спільно з Мінреінтеграції й іншими відомствами. Курує його віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Пілотною областю для його відпрацювання була Харківська. Згодом до неї долучилися Сумська, Донецька, а також Херсонська.

У Мінреінтеграції раніше повідомляли, що проєкт уже передано у Секретаріат Кабінету міністрів для подальшого розгляду урядом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти