У початок

Ви сліпі?: експерт звернув увагу львівської влади на нелегальні «бочки»

Торгівля пальним через нелегальні «бочки», яких у Львові за кілька годин можна нарахувати зо два десятки, по-перше, наражає громадян на небезпеку, а по-друге, забирає податки у місцевих бюджетів. Про це у колонці «Місто сліпих левів» написав директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, закликавши львівську владу якнайшвидше їх демонтувати.

«Був у Львові. За кілька годин нарахував два десятки бочок, – написав Куюн. – А всього їх по місту й області понад сотню (це тільки те, що можна побачити у відкритих джерелах з Києва)».

При цьому експерт нагадує, що це не просто небезпечно й непривабливо зовні, а ще й призводить до прямих втрат міських бюджетів.

«З кожного легально проданого літра у казну місцевих громад йде понад 2 грн. Відповідно коли нелегально – то не йде!» – пояснює він, додаючи, що така «бочка» – це «нелегальне працевлаштування або зарплата на мінімалках», і уточнює: «Тобто без податків або з мінімальною ставкою ПДФО».

Щоб став більш наочним масштаб проблеми, Куюн пропонує владі поцікавитись у податковій, скільки сплачує мережа країни, яка народилась у Львові (ОККО — ek), й скільки платять/не платять «бочки».

«Це ваші прямі втрати! Це менше допомоги «підшефним» військовим частинам! – пише він. – Я вже не кажу за решту несплачених податків: ПДВ і податок на прибуток…».

При цьому експерт цікавиться у львівських податківців, чому легальні заправні станції чекають місяцями й роками ліцензій на роздрібну торгівлю, а «бочки» їх отримують без проблем.

«Адже стояти й працювати там (наприклад, під ЛЕП) жодна заправка не має права. Тобто апріорі не може в неї бути необхідних документів для отримання ліцензії. Проте ліцензія – є!» – обурюється він.  

До розв’язання проблеми мали б долучитися передусім СБУ, БЕБ, поліція, зазначає Куюн, проте ці структури з якихось тільки їм зрозумілих причин цього не роблять, не помічаючи цілих мереж таких «бочок», відкритих ними сайтів, практично неприхованої діяльності «реальних злочинних угруповань».

На думку очільника «А-95», з таким ставленням до тіньової економіки Україні не допоможе жодне підвищення податків, над яким зараз думає центральна влада.

«Та якщо ви на місцях так дбаєте про закони й правила, то ніякі зміни не допоможуть. Ці збільшені податки просто підуть у пісок. Так, має сказати своє слово центральна влада, чекаємо зокрема на пробудження того ж БЕБ. Але є речі, які ви можете вирішувати самотужки. Демонтуйте нелегально розташовані об’єкти, це у ваших силах і повноваженнях! Не знаєте як? Спитайте у Кличка, як він зачистив столицю від бочок», – підсумував Куюн.

Нагадаємо, тема боротьби з нелегальними АЗС неодноразово озвучувалась на найрізноманітніших рівнях. 2020 року за наказом президента Володимира Зеленського по всій країні було проведено перевірку АЗС й демонтовано чимало нелегальних об'єктів.

2021 року під головуванням міністра внутрішніх справ було створено постійно діючу робочу групу з наведення ладу на ринках підакцизних товарів.

2022 року через паливний дефіцит і послаблення уваги з боку влади нелегальні АЗС знову реанімувалися по всій країні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти