У початок

росія відновила постачання нафти й нафтопродуктів для Північної Кореї

росія відновила постачання нафти у Північну Корею, яка потрапила під санкції, вперше з 2020 року, поглиблюючи співпрацю між двома країнами, яка, як стверджують США, також включає надсилання зброї з Пхеньяна для допомоги кремлю у війні в Україні. Про це пише Bloomberg.

У звіті, опублікованому цього тижня від комітету ООН із санкцій, ідеться про те, що росія почала надсилати продукти переробки нафти до Північної Кореї в грудні 2022 року, що триває і 2023 року. Згідно з оприлюдненими даними, постачання було припинено приблизно в жовтні 2020 року, але росія спрямувала близько 67 тис. барелів нафти з моменту відновлення потоку.

Відновлення постачань нафти сталося на тлі пожвавлення співпраці між давніми партнерами в останні місяці, що викликає занепокоєння тим, що обидві країни можуть уникати санкцій у партнерстві, яке допомагає економіці Північної Кореї й переправляє зброю президенту росії владіміру путіну для його війни в Україні.

Судячи з супутникових знімків, опублікованих веб-сайтом 38 North, росія й Північна Корея, схоже, відновили торгівлю єдиною залізницею наприкінці минулого року. Зв’язок було закрито в лютому 2020 року, коли Кім Чен Ин закрив свої кордони від нової загрози Covid-19.

«Ми стурбовані тим, що КНДР планує постачити більше військового обладнання в росію», — сказав представник Держдепу США, посилаючись на Північну Корею. 

Останніми місяцями США звинуватили Північну Корею, яка підтримала вторгнення росії, у надсиланні зброї й боєприпасів для допомоги війні путіна, включаючи снаряди, піхотні ракети й іншу зброю. Пхеньян відкинув ці заяви як безпідставні чутки.

Згідно з режимом санкцій ООН, Північній Кореї дозволено імпортувати 500 тис. барелів нафти на рік. Але вона знайшла способи обійти ці заходи, наприклад, використавши перевантаження товарів із судна на судно у відкритому морі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти