У початок

Reuters: росія не поспішає забирати турбіну для «північного потоку» з Німеччини

Турбіна для газопроводу «північний потік», брак якої росія називала причиною зниження прокачування газу цим трубопроводом у Європу, застрягла у Німеччині, оскільки «газпром» не погоджує її транспортування в рф. Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела, знайомі з цим питанням.

За даними одного зі співрозмовників агентства, турбіна, яка зазвичай працює на російській компресорній станції «портова», проходила технічне обслуговування в Канаді, але на прохання німецької влади її було доставлено 17 липня в Кьольн логістичною компанією Challenge Group.

Водночас джерела агентства стверджують, що наразі незрозуміло, коли турбіну можна буде повернути з Німеччини в росію. З їх слів, затримка може тривати кілька днів або навіть тижнів.

Один зі співрозмовників пояснив, що москва досі не надала документів, необхідних для ввезення турбіни в росію, включно з інформацією про те, куди саме її доставляти і через який митний пункт.

Виробник турбіни – німецька Siemens Energy – зазначив, що не може вплинути на строки повернення обладнання в росію.

«За звичайних обставин технічне обслуговування турбін є для нас рутинною операцією. Звичайно, ми хочемо максимально швидко транспортувати турбіну на місце експлуатації. Однак час, який на це буде потрібно, не залежить тільки від нас», – заявили в компанії.

Як відомо, напередодні міністр економіки Німеччини Роберт Хабек підтвердив, що відремонтована турбіна для «північного потоку-1» прибула з Канади до Німеччини ще на початку цього тижня.  

Водночас під час візиту до Ірану на початку цього тижня владімір путін заявив, що крім самої турбіни російський «газпром» вимагає «офіційних документів» на її повернення в Росію.

Водночас «газпром» заднім числом оголосив форс-мажор за своїми контрактними зобов’язаннями з постачання газу в Європу з 14 червня.

Раніше російський газовий монополіст припинив постачання газу низці європейських компаній через їхню відмову виконувати вимогу путіна про переведення розрахунків за газ у рублі. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти