У початок

Німеччина хоче заповнити газосховища на 95% через шантаж рф

Німеччина підвищила свої цілі зі зберігання газу, відображаючи зростаючу стурбованість щодо здатності країни опалювати будинки і працювати на заводах цієї й наступної зим. Тепер уряд вимагатиме, щоб сховища було заповнено на 95% до 1 листопада порівняно з попереднім рівнем 90%.

Про це заявив міністр економіки Роберт Хабек, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

Зазначається, що цей крок підвищує ймовірність того, що адміністрація канцлера Олафа Шольца втрутиться в управління резервами. Хабек попередив операторів сховищ, що контролю над об’єктами може бути позбавлено, якщо вони не виконають вимог, назвавши це політикою «використай або втрать».

Попри те, що москва відновила потік через критично важливий газопровід «північний потік-1», Німеччина залишається у стані підвищеної готовності. Країна, яка заявила, що їй потрібно до 2024 року припинити свою залежність від російського газу, стурбована тим, що президент рф путін знову скоротить постачання, щоб помститися Європі за санкції через війну росії в Україні.

«Насправді росія використовує свою велику міць – надто велику міць, яку ми їй надалиї, для шантажу Європи й Німеччини, щодня виявляючи себе небезпечним чинником у постачанні енергії», – сказав Хабек.

Нові цілі Німеччини зі зберігання було встановлено на рівні 75% на 1 вересня і 85% – на 1 жовтня, сказав Хабек.

Зараз сховища газу в країні заповнено приблизно на 65%. Знадобиться близько місяця, щоб підвищити рівень до вересневої позначки, виходячи з показників за тиждень до того, як «північний потік-1» було зупинено на технічне обслуговування. 

За даними джерел видання Financial Times, уряд Німеччини побоювався, що росія може скористатися щорічним технічним обслуговуванням «північного потоку», щоб повністю припинити постачання газу в країну, а також може затягнути строки проведення робіт. Крім того, експерти нагадують, що раніше на час проведення профілактичних робіт «газпром» збільшував експорт газу в Європу через Україну, однак уже торік російський монополіст відмовився від цієї практики, спустошуючи натомість свої сховища газу в ЄС.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти