У початок

Реалізацію неякісного пального здійснюють переважно дискаунтери – дані Держекоінспекції (документ)

Також є російською мовою

Випадки виявлення неякісного пального переважно фіксуються у мережах економ-сегменту – Мotto, SUNOIL, «Укрпетроль», «Брент Ойл» та ін.. Про це свідчать дані Державної екологічної інспекції (ДЕІ), надані enkorr.

Невідповідність технічному регламенту було зазначено за такими фізико-хімічними показниками як вміст сірки, детонаційна стійкість, об'ємна частка бензолу, масова частка кисню, об'ємна частка кисневмісних сполук і температура спалаху в закритому тиглі.

За даними Держекоінспекції, на 3 АЗС, що працюють під брендом Мotto (ТОВ «Мотто Рентал» і ТОВ «Ларсен ЛТД»), було виявлено порушення характеристик бензинів. Так, на одній АЗС у Чернігові в бензині А-92 об'ємну частку метанолу було перевищено у п'ять разів і вона становила 14,1 мг, а об'ємну частку бензолу було перевищено у 2,2 рази, до 2,2 мг. Порушення за цими ж характеристиками було зафіксовано й на інших станціях Мotto.

У бензинах, що реалізуються на АЗС SUNOIL у Дніпропетровську, виявлено перевищення за об'ємною часткою бензолу (1,7 мг за норми 1) й масової частки кисню (7,1 мг за норми 2,7 мг). Крім того, було перевищено показники наявності кисневмісних сполук (метанол, прості ефіри).

За результатами перевірки, з порушеннями якісних показників бензинів потрапили також чотири зразки, відібрані у мережі «Укрпетроль». У трьох випадках дослідження показало перевищення сірки. Наприклад, на станції в Бердичеві цей показник було перевищено в 11 разів і він становить 117 мг.

При нормі температури спалаху в закритому тиглі дизельного пального 55° на одній АЗС мережі «Брент Ойл» (ТОВ «Брент Оіл-95» і ТОВ «Октан-95») вона склала 27°, на іншій – 50,5°. Також у ДП й бензинах цієї мережі було перевищено показники сірки й виявлено нестачу октанового числа у бензинах.

Крім того, у продажу некондиційного пального Держекоінспекцією було викрито АЗС, якими управляють ТОВ «Тисарк», ТОВ «Рута Нова-К», ТОВ «Макс-19» та ін. (див. табл.).

Характерно, що всі зазначені мережі АЗС належать до так званих дискаунтерів, що торгують пальним за мінімальними цінами. Тим часом наразі Держеконінпекція не зафіксувала жодного випадку якісних відхилень у мережах середнього й верхнього цінового діапазону.

Як повідомляв enkorr, навесні й улітку поточного року Інститут споживчих експертиз провів масштабні дослідження бензинів А-92, А-95 і дизпального на АЗС. За результатами лабораторних досліджень було виявлено масові відхилення від встановлених параметрів у мережах SunOil, Мotto, «БРСМ», «Брент Ойл» і «Ас Ойл».

У бензинах «БРСМ» і SunOil було виявлено аміни – токсичну речовину, заборонену до використання у паливах не лише в Україні, а й у Європі й США. В результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки вказаних мереж.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти