У початок

Путін підписав указ про оплату за газ у рублях, та є одне «але»

Президент рф владімір путін підписав указ щодо оплати країнами Євросоюзу газу в рублях, але, ймовірно, для ЄС нічого не зміниться. Про це він заявив під час прес-брифінгу в четвер, 31 березня, повідомляє «Економічна правда» з посиланням на кремлівські ЗМІ.

За повідомленнями таких ЗМІ, для цього країни, які агресор вважає «недружніми» за те, що вони наклали санкції проти рф за вторгнення в Україну, мають відкрити рахунки в російських банках. Новий порядок набуде чинності вже завтра, 1 квітня, а контракти, які не виконують вимоги указу, буде розірвано.

«Якщо недружні країни не платитимуть з 1 квітня в рублях, вважатимемо це невиконанням зобов'язань за газовими контрактами, у такому разі чинні контракти буде зупиненіо, – заявив Путін.

Указ президента рф про оплату газу в рублях стосується лише постачання «газпромом» трубопроводами.

Як вважає сам господар кремля, працювати це має так: у «газпромбанку» (який досі не під санкціями і не відрізаний від SWIFT) для іноземних покупців відкриють спеціальні рублеві рахунки для розрахунків за газ. Як учора сам путін і заявив, для компаній в ЄС нічого не зміниться, і вони зможуть далі платити в євро, а банк уже конвертуватиме валюту в рублі. 

Тому наступний крок, як випливає з указу путіна, – «газпромбанк» на мосбіржі продаватиме отриману валюту. А урядова комісія з іноземних інвестицій може видавати дозволи на оплату газу не в рублях.

Як повідомлялося раніше, у середу путін погодився отримувати виплати за газ від ЄС у євро – заявив, що гроші надсилатимуть на рахунок у «газпромбанку».

Позиція, озвучена раніше країнами G7 щодо неможливості сплачувати за російський газ у рублях, поширюється на всі країни ЄС. Блок заявив, що виплата в рублях була б порушенням контрактів, і ніхто з них на це не піде.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти