У початок

Прокачування газу з рф у Європу через білорусь упало до нуля

Постачання газу з рф у Європу газогоном «Ямал–Європа» (йде через Білорусь і Польщу до Німеччини) в точці «Мальнов» (ФРН) впали до нуля. Потоки двома іншими ключовими маршрутами «труби» загалом залишалися стабільними. Про це з посиланням на Reuters повідомляє УНІАН.

Потоки в східному напрямку до Польщі з Німеччини на прикордонному пункті «Мальнов» останній раз становили 1 451 155 кВт*г станом на 11:00 за Гринвічем 29 березня, але відтоді вони впали до нуля, свідчать дані оператора Gascade.

Постачання російського газу в Європу трубопроводом «північний потік-1» і через пункт «Велке-Капушани» загалом залишалися стабільними.

Через Україну транзит газу в Євросоюз здійснюється великою газовою «ниткою» «Уренгой–Помари–Ужгород». Прокачування через цей газопровід, судячи з інформації Reuters, триває.

Як повідомлялося раніше, у кремлі заявили, що до 31 березня розроблять практичні механізми, що дозволяють іноземним компаніям платити за газ рф рублями. Прес-секретар президента рф дмітрій пєсков заявив, що в разі відмови ЄС блок залишиться без «блакитного палива». Розрахунки валютою зараховувати не будуть, при цьому європейські компанії відмовляються купувати рублі для купівлі енергоресурсів.

Водночас лідери Євросоюзу відхилили вимогу господаря кремля сплачувати за газ у рублях, акцентуючи на тому, що таке не передбачено чинними контрактами. Вони також пообіцяли відповісти главі кремля.

«ЄС відреагує на цей останній маневр росії. Я б не став недооцінювати можливості Німеччини і ЄС в цілому в цьому питанні», – заявив прем'єр-міністр Ірландії Майкл Мартін.

Своєю чергою прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що це порушення контракту. Угоди будуть вважатися порушеними, якщо росія виконає цю умову, додав він. За словами Андрія Пленковича, прем'єр-міністра Хорватії, Європі буде дуже важко платити в рублях.

«Більшість угод і договорів абсолютно точно визначають валюту, в якій повинно бути проведено платіж. Так йде справа сьогодні, і ми будемо стежити за ситуацією», – заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Також Шольц зазначив, що в російському уряді паніка через те, що Євросоюз та інші країни швидко вирішили відмовитися від імпорту російських енергоносіїв. Такі рішення мають величезне значення для економіки країни-агресора.

Довідка enkorr

Газогін «Ямал–Європа» було введено в експлуатацію 1999 року. Він починається в газотранспортному вузлі в Торжку Тверської області, проходить через територію росії, білорусі, Польщі й Німеччини. Кінцева західна точка – компресорна станція «Мальнів» (у районі Франкфурта-на-Одері) поблизу німецько-польського кордону, де його підімкнено до газопроводу JAGAL. Загальна протяжність газопроводу перевищує 2 000 км. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти