У початок

Європа не реагуватиме на газовий шантаж росії – Сергій Макогон

Генеральний директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон в ефірі інформаційного телемарафону назвав вимоги росії розраховуватися за газ рублями шантажем, на який Європа реагувати не буде, повідомляє УНІАН.

«Європейський Союз зрозумів, що залежність від російського газу створює значні ризики в енергетичній і мілітарній безпеці Європи. І вони почали діяти в цьому напрямі. США вже відмовилися від російських нафти і газу, Англія планує відмовитися до кінця цього року, а ЄС – до 2030 року може повністю відмовитися, але вже цього року вони планують скоротити споживання майже на 60%», – розповів Макогон.

Також він повідомив, що поки транзитна система України не зазнала критичних пошкоджень через своєчасний ремонт і перерозподіл потоків, однак для того, щоб захистити газопостачання, потрібно основні санкції накладати на газопровід «північний потік-1».

«Ми розуміємо, що Європа скорочуватиме споживання російського газу, ми пропонуємо, щоб це почалося зі скорочення через «північний потік-1». Тому що нам зараз транзит потрібен для того, щоб гарантувати працездатність нашої газотранспортної системи. Коли існує транзит, є гарантія того, що нашу газотранспортну систему не буде цілеспрямовано зруйновано агресором. У нас немає окремої системи для транзиту і для внутрішнього споживання, вона єдина, тому нам важливо, щоб система була не пошкоджена – так, щоб ми могли кожен день забезпечити наших громадян газом. У нас 19 мільйонів абонентів по всій Україні, які щодня споживають 80 мільйонів кубічних метрів газу», – сказав Макогон.

Як повідомив Сергій Макогон, за час війни найбільше постраждав газопровід «Донецьк-Краматорськ-Маріуполь», фахівці не можуть розпочати ремонтні роботи, тому що пошкодження концентруються в зоні бойових дій. Також є значні пошкодження в мережах міських і облгазів – відімкнено 44 системи.

Як повідомлялося раніше, президент рф птін заявив, що російська федерація вирішила приймати оплату за постачений у Європу газ російськими рублями.

Після цієї заяви спотові ціни на газ в Європі зросли на 17% – до $1 340/тис. куб. м.

Країни G7 відмовилися платити за російський газ у рублях, тому що цього не передбачено чинними контрактами.

Австрійська компанія OMV відмовилася оплачувати російський газ рублями.

Латвія заявила, що не купуватиме газ з Росії за рублі, оскільки «контрактом не передбачено змоги платити в іншій валюті, крім євро».

А прем'єр-міністр Словенії Янез Янша був ще лаконічнішим: «У Європі не платитиме рублями за газ ніхто».

Канцлер Олаф Шольц також заявляв, що Німеччина не сплачуватиме за газ і нафту в рублях.

Білий дім у відповідь на російську агресію в Україні 8 березня заборонив весь імпорт російських нафти, газу й енергоносіїв у США.

А 29 березня 2022 року представник Єврокомісії Ерік Мамер заявив, що країни ЄС не сплачуватимуть за російський газ рублями.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти