У початок

Уряд готує відповідь на зростання цін на пальне – перший віце-прем'єр

Також є російською мовою

Україна готує рішення у відповідь на зростання світових цін на нафту й, відповідно, на нафтопродукти. Про це під час засідання Конгресу місцевої і регіональної влади у Харкові заявила перший віце-прем'єр Юлія Свириденко.

«Зараз ми бачимо, що великими темпами зростають ціни на нафту, а за ними зростають ціни на бензин і дизельне пальне в Україні. Урядом буде прийнято необхідні рішення, ми зараз розробляємо комплексний план, щоб стабілізувати ситуацію», — цитує її слова «Інтерфакс-Україна».

Власне, про які заходи йдеться, перший віце-прем'єр не розповіла.

За словами джерел enkorr в уряді, на сьогодні розглядаються два варіанти, за допомогою яких можна знизити ціни на пальне. Перший — зміна торгової націнки при роздрібній реалізації нафтопродуктів з 5 грн/л до 4,5 грн/л для бензинів і з 7 грн/л до 5 грн/л — на дизельне пальне.

Другий варіант – зниження ставки ПДВ до 7%.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що в Україні можна знизити ставку ПДВ на паливо, як це вже зробила Польща.

«Мені здається, що з ПДВ (зменшити ставку — ek) можна було б спробувати. Це найкриміналізованіший податок, який держава все одно погано збирає через купу схем із готівкою на АЗС, продажем документів, скрутки», — зазначав він.

Як повідомляв enkorr, через високі ціни на нафту й послаблення гривні ціна на пальне на українських АЗС досягла рекордних значень. Так, із початку року бензини й дизпальне в середньому по країні здорожчали на 10%, до 32-34 грн/л. При цьому у преміум-сегменті мереж АЗС ціни сягнули 35-36 грн/л.

Нагадаємо, 1 лютого Польща тимчасово знизила податок на додану вартість на паливо, газ, продукти харчування та електроенергію. Зокрема, ставку ПДВ на пальне знижено з 23% до 8% на шість місяців.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти