У початок

Потоки нафти з росії різко зросли після закінчення шторму в Чорному морі

Експорт морської сирої нафти з росії зріс у середньому за чотири тижні завдяки значному стрибку тижневих потоків після штормів в Чорному морі, які нарешті вщухли. У порту новоросійська навантаження різко зросли.

Близько 3,2 млн барелів сирої нафти на день відправлялося з російських портів за чотири тижні до 10 грудня, свідчать дані відстеження руху танкерів, які проводить Bloomberg. Це було на 114 тис. барелів на день (б/д) більше порівняно з переглянутою цифрою за чотиритижневий період до 3 грудня. Більш мінливе середньотижневе значення підскочило до найвищого рівня з початку липня.

Попри низькі потоки, які спостерігалися в Чорному морі під час нещодавніх штормів, чотиритижневі середні постачання сирої нафти були приблизно на 385 тис. б/д нижче від рівня травня-червня — базового рівня, який москва використовувала для скорочення експорту, яке вона пообіцяла своїх партнерів по групі ОПЕК+.

росія поглибить скорочення експорту нафти до 500 тис. б/д нижче від середнього рівня за травень-червень протягом першого кварталу наступного року після того, як Саудівська Аравія заявила, що продовжить одностороннє скорочення постачань на один мільйон б/д, і кілька інших членів групи погодилися на подальше скорочення виробництва.

Зі слів віце-прем'єр-міністра рф алєксандра новака, російське скорочення буде розподілено між постачаннями сирої нафти, які буде скорочено на 300 тис. б/д, і нафтопродуктами. До кінця 2023 року скорочення встановлено на рівні 300 тис. б/д, воно розподілене на сиру й нафтопродукти у невизначених пропорціях. Це ускладнює оцінку того, чи виконує росія свої зобов’язання перед партнерами по ОПЕК+.

Цифра тижневих потоків різко зросла. Використовуючи цей показник, постачання зросли до 3,76 млн б/д, приблизно на 910 тис. б/д порівняно з переглянутою цифрою за період до 3 грудня. Щотижневі постачання були найвищими за більш ніж п'ять місяців.

Переробка нафти в росії впала до семитижневого мінімуму в перші дні грудня через логістичні обмеження на НПЗ. Нещодавні шторми в Чорному морі, на ключовому маршруті для експорту палива, ускладнили постачання з заводів, змусивши їх скоротити рейси.

Щотижневі надходження кремля від експортних мит на нафту підскочили до найвищого рівня за рік через різке зростання постачань. З січня російські виробники нафти мають сплачувати вищий податок на видобуток для фінансування збільшення субсидій на переробку, які було відновлено в жовтні після того, як попереднього місяця їх було зменшено вдвічі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти