У початок

Постачання нафти з росії в Індію й Китай досягло рекордних значень – аналітики

Постачання нафти з росії в Індію й Китай досягло рекордних значень, а Азія стала найбільшим покупцем російської сировини.

Про це із посиланням на дані аналітичної компанії Kpler пише Bloomberg, передає «ЕП».

Агентство вказує на рекордні постачання до Індії й Китаю у той час, коли інші країни обмежують імпорт через війну в Україні.

За даними Kpler, від 74 до 79 млн барелів російської нафти перебували в транзиті та в плавучих сховищах протягом минулого тижня, що більш ніж удвічі більше, ніж 27 млн барелів безпосередньо перед вторгненням рф в Україну у лютому.

Минулого місяця Азія вперше обігнала Європу як найбільшого покупця, і, згідно з даними Kpler, цей розрив зросте в травні.

«Деякі зацікавлені покупці в Азії більше мотивовані економікою, а не політичною позицією», — сказала Джейн Сі, старший нафтовий аналітик Kpler у Сінгапурі.

«При цьому спостерігається зростання інтересу США до купівлі Індією російської нафти, тому можуть виникнути певні ризики зниження цього торговельного потоку, навіть якщо на даний момент він навряд чи буде значно зменшуватися», — додала вона.

За даними Kpler, станом на 26 травня на воді перебувало близько 57 млн барелів Urals і 7,3 млн барелів російської далекосхідної нафти ESPO, порівняно з 19 млн Urals і 5,7 млн ESPO наприкінці лютого.

Нагадаємо, Індія продовжуватиме купувати «дешеву нафту» у росії, але ще не остаточно узгодила умови знижки.

Через потенційні наслідки фінансових санкцій все менше судновласників готові надавати свої танкери під завантаження у росії, тому постачання російської нафти в Китай усе частіше відбувається з перевантаженням у морі, попри малу відстань між країнами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти