У початок

Польща з Румунією наразі не можуть зберігати пальне для України

На сьогодні ні Польща, ані Румунія не мають вільних потужностей для зберігання пального, на які могли б розраховувати українські оператори з огляду на виконання вимог закону щодо мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів (МЗНН).

Про це під час Petroleum Ukraine 2024 повідомили представники польського і румунського ринків.

Зокрема, як розповів CEO Unimot Адам Сікорський, вільних нафтобаз у Польщі для оренди немає.

«В Unimot обмежені можливості для зберігання пального. Наразі у нас є 9 терміналів, з яких 75% використовуються для власного зберігання», — каже він.

Директор комерційного й операційного відділів PERN Рафал Єнджеєвський зазначив, що попри те, що нафтобаза у Дебогоже постійно працює на користь українського ринку як пункт постачань ДП, можливості зберігати пальне для України у них теж немає.

«Ми виконуємо замовлення зі зведення потужностей для зберігання пального для європейських клієнтів. Для українських компаній ми хотіли б будувати, але треба розуміти, що є «черга» на резервуари серед внутрішніх користувачів», — пояснив Єнджеєвський.

На питання про наявність вільних об’ємів для зберігання українських нафтопродуктів у Румунії Джорджиан Поп, президент N.A.S.R.S.I., запропонував дочекатися ухвалення нової редакції закону про паливні резерви у його країні, який має з’явитися на початку липня.

«Закон передбачає можливість зберігання пального за кордоном, але, як бачимо, за фактом такої можливості  немає», — підсумував директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн обговорення теми МЗНН з польськими й румунськими представниками.

Учасники дискусії дійшли висновку, що Україні вже потрібно домовлятися й шукати партнерів у цьому напрямі.

Як зазначив заступник міністра енергетики Микола Колісник, закон набуває чинності з 24 грудня 2024 року. Мінімальний об'єм, який необхідно сформувати, — 250 тонн, або від 3%, які вводяться в обіг суб'єктом на ринок.

«Це зобов’язання поширюється на імпортерів і виробників. Тобто на партії пального, які вперше потрапляють на ринок. Не поширюється він на операторів, які залишаються у сегменті паливного ринку перепродажу, тобто внутрішньому ринку», — підсумував він.

Нагадаємо, 18 червня у Варшаві відбулася конференція Petroleum Ukraine 2024. Щоденник заходу доступний на сайті enkorr за посиланням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти