У початок

У липні росія може знизити експорт нафти із західних портів – Reuters

рф може знизити експорт нафти із західних портів у липні порівняно з червнем на тлі збільшення завантаження НПЗ й обіцянки москви скоротити видобуток у рамках угоди ОПЕК+, повідомили Reuters два трейдери.

Експорт з балтійських портів «приморськ» і «усть-луга», а також чорноморського новоросійська, звідки в основному відвантажується сорт Urals, найбільш схильний до змін, пов'язаних із завантаженням нафтопереробних заводів (НПЗ). При цьому постачання у східному напрямку компанії зазвичай тримають на максимумі через більш високу рентабельність.

Згідно з розрахунками Reuters, заснованими на даних джерел, первинні потужності НПЗ рф, що вибувають, у липні можуть знизитися до 1,8 млн тонн із 4,1 млн тонн у червні. Однак з урахуванням очікуваного продовження на липень поточних ремонтів на низці заводів видобувні потужності наступного місяця, ймовірно, досягнуть 3,3 млн тонн.

росія також скорочує видобуток нафти у рамках угоди ОПЕК+: країна перевищила свою квоту у квітні-травні й обіцяла компенсувати це у літні місяці.

Обидва чинники стримуватимуть зростання експорту у липні, вважають трейдери.

За їхніми даними, у червні експорт нафти із західних портів рф заплановано обсягом близько 2 млн барелів на добу (б/д), що близько до травневого рівня, але фактичні постачання цього місяця можуть виявитися вищими.

Цьому сприяє зростання потужностей, що вибувають, на НПЗ рф у червні на 114% порівняно з колишнім графіком.

Перегляд завантаження НПЗ стався через простої, що тривають, на великих підприємствах — туапсинському і комсомольському НПЗ «роснєфті», кажуть трейдери й показують розрахунки Reuters.

«Головне питання полягає в тому, чи повернуться до роботи деякі нафтопереробні заводи у липні. Якщо хоча б один із них знову запрацює, це може вплинути на експорт», — сказав один з трейдерів.

Інший трейдер додав, що оскільки атаки дронів на НПЗ у рф тривають, важко передбачити реальний рівень експорту нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти