У початок

Поки ринок не наповниться, проблема дефіциту пального нікуди не зникне, — Сергій Куюн

Першопричина всіх подій навколо дефіциту пального в Україні полягає у браку постачань. Внутрішнє виробництво зруйноване, запаси розбиті або вичерпані. Таку думку висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у соціальній мережі Facebook.

Куюн пояснив, що Європа не була готовою до такого великого клієнта як Україна, а отже, й не було налагоджено транспортну інфраструктуру.

«Вимушені будувати нову систему забезпечення через європейський кордон, через який раніше майже нічого не постачали. Це потребує часу, адже ніхто в Європі на нас не чекав: ані постачальники нафтопродуктів, ані транспортники. Тому, умовно, нам треба 3 одиниці, а ми завозимо 2», — каже він.

Проблему, з його слів, вже усвідомили і в уряді. Минулого тижня делегація з українських трейдерів, чиновників і фахівців держкомпаній, таких як «Нафтогаз» і «Укрзалізниця», вирушила у Варшаву на зустріч із представниками влади й бізнесу Польщі, Румунії й Німеччини. Там усі почули, що в Європі вистачає своїх проблем, ресурсу зайвого немає, транспортна інфраструктура потребує часу.

«Але вдалося діагностувати проблеми й намітити план їх розв’язання. Щось можна зробити швидко. Наприклад, з’ясувалося, що аби подвоїти потужність окремих коридорів, полякам треба знайти 10-15 додаткових працівників. Або щоб значно пожвавити відправлення вагонів з одного з портів, треба долучити ще одного митника», — зазначає експерт.

Він також додав, що є й інші проєкти, які потребуватимуть інвестицій у порти, нафтобази й транспорт.

«Слід розуміти, по-перше, ментальність європейців (не найшвидших людей у світі, але, безумовно, чудових), по-друге, не все там вирішують гроші, як це зазвичай працює у нас. Там усе добре, на відміну від нашої ситуації.Отже, перспективи є, вони обнадійливі, та конче потрібен час», — каже очільник «А-95».

Разом із цим він зазначив, що високі ціни й довгі черги роблять свою справу, споживання потроху падає. Водночас забезпечення потроху, але зростає. Активно збільшується обсяг постачань автотранспортом, зокрема й через оперативне зняття бюрократичних перепон. Але головна проблема – із залізничними партіями, яка теж має перспективу поступового розв’язання. 

«Маю надію, що під кінець травня дефіцит трохи вщухне. Навряд чи зникнуть обмеження, та вони будуть не такими суворими. У червні нас чекає новий виклик – жнива, але й до того часу має поліпшитись постачання за кількома напрямками. Загалом до серпня повинна запрацювати нова система постачання», — вважає Сергій Куюн.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти