У початок

ПДВ на пальне повертати не можна – експерт

Колишню 20-відсоткову ставку податку на додану вартість на пальне повертати не можна, оскільки держава не може якісно адмініструвати цей податок. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook заявив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Навесні до нуля знизили акциз, а ПДВ на пальне – з 20% до 7%. Так ось, ПДВ повертати не можна!» – написав С.Куюн, який вважає, що держава буде змушена повертати податки на пальне через бюджетні потреби.

«Навести лад на тисячах точок продажу пального, проконтролювати касову дисципліну, видачу і справжність чеків, перекрити канали фіктивного продажу нафтопродуктів – ця задача була нереальною для податкової й до війни, а зараз і поготів», – пояснює С.Куюн, додаючи, що зараз потрібно шукати інші компенсатори, наприклад, акциз.

«Його держава навчилась непогано адмініструвати. Акцизи збирають на кордоні й виробництвах, це десятки, а не тисячі точок», – підсумував він.

С.Куюн зазначив, що повернення цих податків для нашої країни, в якій зараз іде війна, абсолютно очікуваний крок. Проте, на його погляд, «зараз головне, щоб цією нагодою урядовці-депутати правильно скористалися і запровадили таке оподаткування, яке важко буде «оптимізувати» або просто обходити».

Нагадаємо, директор WOG Holding BV Андрій Пивоварський в одному із свої останніх інтерв’ю заявив, що він очікує, що Верховна Рада України поверне обнулений у березні акциз на моторне паливо уже в серпні.

Як повідомляв enkorr, Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила закон №7137-д, яким передбачила нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне й скраплений газ і зменшення ПДВ з 20-ти до 7%.

Згідно з оцінками Консалтингової групи «А-95», у 2021 році несплата акцизу на пальне складала біля 5 млрд грн переважно через роботу міні-НПЗ, а ПДВ – понад 20 млрд грн. Дослідження експертів неодноразово свідчили про величезну різницю у податковій ефективності різних мереж АЗС, що головним чином вказує на порушення касової дисципліни і фіктивний продаж пального з метою зменшення оподаткування.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти