У початок

Парад популістів триває: «Євросолідарність» пропонує встановити акциз на автогаз у €3,4 за 1000 л

Сьогодні, 30 серпня, відбудеться засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому обговорюватиметься проєкт закону 7668-3 щодо оподаткування пального акцизами. Про це йдеться у висновку комітету до законопроєкту.

Цей проєкт закону було зареєстровано в парламенті вчора, 29 серпня. Його авторами виступила група народних депутатів від «Європейської солідарності» на чолі з Ніною Южаніною.

Законопроєкт пропонує:

  • запровадити систему ставок акцизного податку на пальне на основі Директиви Ради ЄС 2003/96 від 27 жовтня 2003 року «Про реструктуризацію системи Співтовариства щодо оподаткування енергопродуктів та електроенергії»;
  • на період до припинення або скасування воєнного стану на території України встановити ставки акцизного податку на пальне обсягом 5% від мінімальних ставок за Директивою ЄС, тобто для бензинів моторних обсягом – 17,95 євро за 1000 літрів, для дизельного пального – 16,5 євро за 1000 літрів, а для скрапленого газу – 3,4 євро за 1000 літрів;
  • запровадити поступове збільшення ставок акцизного податку на пальне у період після припинення або скасування воєнного стану на території України до вступу України до Європейського Союзу, а також протягом перших чотирьох років після вступу України до ЄС:

Окрім цього, народні обранці пропонують встановити нульову ставку акцизу для скрапленого газу, призначеного для приготування їжі або опалення об’єктів житлової й нежитлової нерухомості, а також ставку обсягом 21 євро за 1000 літрів для дизельного пального, біодизелю, скрапленого газу, бутану та ізобутану, що використовуються ЗСУ, Нацгвардією, МВС, ДСНС, військовими частинами.

При цьому акциз для дизельного пального, біодизелю, скрапленого газу, бутану та ізобутану, призначених для заправлення спеціальних машин, механізмів, техніки й обладнання, які виконують роботи поза дорогами загального користування, залізничних локомотивів, морських чи річкових суден, а також для опалення об’єктів житлової і нежитлової нерухомості, на думку авторів законопроєкту, має бути 21 євро за 1000 літрів.

Раніше суто популістський проєкт із нульовими ставками акцизу на моторні палива зареєстрував нардеп Ярослав Железняк.

Як повідомляв enkorr, на своєму вчорашньому засіданні податковий комітет ухвалив доопрацьований урядовий законопроєкт 7668-д щодо повернення акцизів на пальне.

Зокрема він передбачає повернення акцизу на автогаз обсягом 52 євро/1000 л (а не 100 євро, як було в урядовому варіанті); акциз для альтернативних видів палива, з додаванням біоетанолу, прирівнюється до 100 євро/1000 л (досі було як до війни: 162 євро/1000 літрів); на бензин і дизель пропонується встановити акциз у 100 євро/1000 літрів.

Згідно з розрахунками Консалтингової групи «А-95», запропонована комбінація акцизів забезпечить надходження в бюджет обсягом 3,059 млрд грн на місяць, тоді як уніфікована ставка для всіх видів пального дала б змогу отримувати 3,340 млрд грн на місяць.

Зазначимо, основні дискусії розгорнулись навколо уніфікації акцизу. Галузеві газові асоціації та їхні парламентські лобісти у вигляді фракції «Європейської солідарності» заявили про непоправну шкоду такої пропозиції для скрапленого газу. Проте уніфікована ставка на всі марки моторних палив уже діє п’ять місяців і не призвела до зменшення ефективності використання автогазу порівняно з бензином.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти