У початок

Орбан вимагає гарантій безпечного альтернативного постачання російської нафти у разі НС із «трубою» в Україні

Прем'єр-міністр Угорщини, яка виступає проти заборони на російську нафту в шостому пакеті санкцій для росії, Віктор Орбан вимагає гарантій безпечного альтернативного постачання російської нафти трубопроводами у разі надзвичайної ситуації з трубою «Дружба», що проходить територією України.

Про це він заявив у понеділок у Брюсселі перед початком спеціального саміту. «Пропозиції, які ми отримали, – погані. Ми готові підтримати шостий пакет, якщо є рішення щодо безпеки енергетичних постачань для Угорщини. Цього нема. Рішення щодо труби (залишити поза санкціями постачання нафти трубопроводами) – хороше. Це хороший підхід, але нам потрібні гарантії, що в разі надзвичайної ситуації з трубою через Україну ми матимемо право отримати російську нафту з іншого джерела. Якщо це буде – тоді це добре», — пояснив Орбан.

Водночас усю відповідальність за нинішню ситуацію він поклав на Європейську комісію. «Ми в дуже важкій ситуації через безвідповідальну поведінку Європейської комісії. Після Версаля (неформальний саміт ЄС — ред.) ми домовилися, що не буде пропозицій з боку комісії щодо енергетики, стосовно яких із країнами-державами не було б проведено ґрунтовних переговорів. І зараз просто з неба ми отримали ідею ембарго і санкцій на нафту без того, щоб відповісти на питання щодо безпеки енергетичних постачань Угорщини. Вся ця ситуація, в якій ми опинилися, дуже важка, яку створила Європейська комісія, і відповідальність за те, що сьогодні не буде домовленостей, має бути і буде на комісії», — заявив прем'єр Угорщини.

Він також наголосив, що «позиція Угорщини дуже проста».

«Енергетика – це серйозне питання, а не дитяча гра. Це означає, що спочатку нам потрібне рішення, а потім – санкції. До сьогодні підхід до перших п'яти пакетів санкцій був іншим: спочатку ми запроваджуємо санкції, а потім починаємо думати про наслідки й шукати рішення. Але тому, що це – енергетика, це ризиковано, це серйозно, – тому ми маємо змінити підхід: спочатку рішення, потім санкції. Але досі рішення немає», – додав Орбан.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти