У початок

ОПЕК+ планує провести зустріч з моніторингу ринку нафти на початку лютого

Цього місяця ОПЕК+ починає скорочувати постачання, щоб запобігти надлишку. Водночас делегати заявили, що ОПЕК+ відновить свої регулярні зустрічі з моніторингу ринку нафти онлайн-сесією на початку наступного місяця.

Спільний міністерський моніторинговий комітет, до складу якого входять керівники групи Саудівської Аравії і росії, збереться в перший тиждень лютого, повідомили делегати на умовах анонімності, оскільки інформація є конфіденційною. Один з них повідомив, що зустріч призначено на 1 лютого.

Як зазначає Bloomberg, цього місяця Організація країн-експортерів нафти та її союзники почали новий раунд скорочення видобутку, намагаючись запобігти глобальному надлишку пропозиції протягом першого кварталу й захистити ціни на нафту. У вівторок ф’ючерси на Brent незначно змінилися, торгуючись біля $77 за барель.

Ціни на нафту впали майже на 20% у четвертому кварталі, оскільки рекордні постачання з США та інших країн нейтралізували вплив обмежень пропозиції з боку ОПЕК+ і стабільного попиту на паливо. Прогнозується, що зростання споживання нафти різко сповільниться цього року, що спонукає до прогнозів надлишку пропозиції.

ОПЕК+ на своїй останній зустрічі в листопаді погодилася поглибити існуючі скорочення постачань у цьому кварталі приблизно на 900 тис. барелів на день (б/д). Проте вплив на ціну був приглушеним, оскільки трейдери сирої нафти скептично ставляться до того, скільки насправді буде реалізовано, а кілька ключових учасників намагаються ще більше зменшити обсяги виробництва.

Ціни отримують певний рівень через потрясіння на Близькому Сході, яке спалахнуло останніми тижнями через напади на торговельні судна у регіоні Червоного моря. Конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС триває, а Іран направив військовий корабель у Червоне море після того, як ВМС США знищили три човни бойовиків-хуситів.

OPEC+JMMC зазвичай збирається кожні два місяці для перегляду умов ринку нафти від імені міністрів. Повна коаліція з 22 країн збирається 1 червня у Відні.

Країна-член Ангола вийшла з групи минулого місяця після 16 років на тлі гострої суперечки щодо її квоти на виробництво, але очікується, що її вихід не матиме жодного впливу на постачання з країни чи ширшого альянсу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти