У початок

Одна країна тримає ЄС у заручниках у питанні ембарго на російську нафту – голова МЗС Литви

План ЄС із запровадження ембарго на російську нафту гальмується лише одним із членів блоку. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс журналістам у понеділок, повідомляє УНН.

«Зараз, на жаль, весь Союз перебуває у заручниках в однієї держави-члена... Ми маємо погодити, ми не можемо бути в заручниках», – сказав Ландсбергіс.

З його слів, єдина держава-член ЄС «не може допомогти нам знайти консенсус».

Дипломати блоку зазначають, що Угорщина, чий лідер Віктор Орбан нібито має тісні стосунки з російським президентом владіміром путіним, чинить опір санкціям.

На тлі того, як 16 травня голови МЗС країн ЄС зустрічаються в Брюсселі для обговорення наступного раунду санкцій, окремі дипломати ЄС запропонували відкласти поетапне введення заборони на нафту після того, як Угорщина виступила проти, заявивши, що цей крок завдасть значних збитків її економіці.

При цьому голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель не впевнений, що голови МЗС ЄС 16 травня зможуть погодити нафтове ембарго проти рф.

Пропозицію ЄС спрямовано на заборону російської нафти протягом наступних шести місяців і рафінованого палива – до початку січня. Угорщині й Словаччині запропонували виконати вимоги до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. Ці три країни значною мірою залежать від російської нафти.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан припустив, що будь-яку заборону на нафту має бути обговорено лідерами ЄС на саміті. Наступний заплановано на кінець травня.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти