У початок

Облгази планують повернутися на ринок

Також є російською мовою

Група регіональних підприємств із забезпечення газом, що входять у Group DF (облгази), має намір відновити діяльність у сфері торгівлі й зберігання скрапленого газу. Як повідомили enkorr кілька джерел, рішення було ухвалено на одній із нарад у головному офісі групи у листопаді 2021 р..

За наявними даними, планується запустити в експлуатацію ГНС у Дніпрі (Самарівка), Харкові, Житомирі (Станішівка) й Радехові (Львівська область). Також обговорюється можливість реанімації сховища у Миколаєві.

Нагадаємо, що у власності облгазів перебуває найбільша мережа ГНС із 16 станцій, з яких останніми роками стабільно працювали 5-6, а також близько 105 АГЗС. Група була найбільшим учасником спецаукціонів із продажу скрапленого газу й постачальником побутових балонів населенню. Об'єкти облгазів змушені були закритися у 2020 р. після запуску оновленої системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Власник вирішив не обладнувати ГНС необхідними для роботи рівнемірами.

Джерела enkorr повідомляють, що закупівлі обладнання й оформлення необхідної документації поки не проводяться, проте принципове рішення про відновлення роботи прийнято. «Зараз тривають пошуки керівника відновленої структури, юристи вирішують питання з погашенням дебіторської й кредиторської заборгованості», — каже знайоме зі станом справ джерело. За його словами, всі об'єкти будуть оформлені на ДП «Пропан», а інші юрособи групи – «Харківрегіонгаз», «Дніпрорегіонгаз» і ДП «Івано-Франківськгаз» – буде ліквідовано або заморожено.

Доля роздрібної мережі наразі невідома. Сьогодні заправки не працюють, оскільки також не мають ліцензій на реалізацію й необхідного для роботи в СЕАРП обладнання.

Учасники ринку переважно скептично оцінюють перспективи повернення облгазів на ринок. «В Україні вже немає дефіциту ГНС, а майже всі працюючі сховища на голову вищі за облгази в технічному плані. Знайти клієнта буде нелегко», – вважає великий трейдер-оператор кількох ГНС у різних регіонах. Інший гуртовик каже, що у запуску облгазів є сенс. Сьогодні на охорону об'єктів витрачається чимало грошей. Вони можуть вийти в ринок із вигідними пропозиціями, адже на першому етапі завдання просто вийти у нуль», – зазначив співрозмовник enkorr.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти