У початок

Норвегія скоротить на третину експорт газу в ЄС — Bloomberg

Європейський газ зіткнувся з кризою, оскільки Норвегія вступає в сезон ремонту, пише Bloomberg. Величезна газова промисловість Норвегії збирається розпочати щорічне серйозне технічне обслуговування у вирішальний час для всього континенту.

Приблизно протягом трьох тижнів, починаючи з кінця серпня, Європа не матиме потоків, еквівалентних щоденним потребам газу в Італії чи Франції. Хоча роботи є звичайною практикою для газових об’єктів улітку, коли попит зазвичай нижчий, цього разу ставки високі, оскільки це збігається з періодом інтенсивної волатильності цін.

Європейський ринок газу був особливо чутливим до збоїв цього літа, оскільки спека в інших частинах світу посилила конкуренцію за паливо. Трейдери готуються до можливого припинення потоків з росії після українського заходу за її кордон, а ескалація конфлікту на Близькому Сході може призвести до подальших проблем.

«Європа вже бореться, — сказала Флоренс Шміт, європейський енергетичний стратег Rabobank. —  Будь-яке відхилення від запланованого ремонтного сезону може спричинити значні коливання доступності газу й, відповідно, ринкових цін, особливо цього року».

Після того, як два роки тому повномасштабне вторгнення москви в Україну змусило Європу боротися за газ, Норвегія обігнала росію як головного постачальника в Європі, значною мірою покладаючись на одну компанію Equinor ASA.

Важливість ремонтного сезону для енергетичної безпеки Європи стала очевидною минулого літа, коли незаплановані роботи на деяких норвезьких об’єктах призвели до стрімкого зростання цін. Нещодавно, на початку червня, невелика тріщина на трубопроводі на родовищі Sleipner Riser перервала постачання у Великобританію, а також спричинила стрибок цін.

«Ви завжди побачите відхід від запланованого: щось займає більше або менше часу, і це впливає на решту роботи», – сказав Альфред Скар Хансен, старший віцепрезидент з експлуатації системи компанії Gassco AS, яка керує величезним заводом Karsto у Норвегії, а також відповідає за мережу трубопроводів країни.

Karsto – один з об’єктів, які буде повністю зупинено під час робіт, а виробництво також буде припинено на гігантському родовищі Troll, яке контролює Equinor. Обсяги норвезького газу будуть меншими на понад 120 млн кубометрів на день протягом приблизно трьох тижнів, що становить приблизно третину його звичайних надходжень у Європу.

«Ризик оцінюється, щоб забезпечити найменші можливі втрати виробництва, — сказав речник Equinor Гісле Ледел Йоганнессен. —  Рівень технічного обслуговування й ремонтних робіт цієї осені цілком нормальний, і ми добре підготовлені».

З іншого боку, сховища на континенті заповнені більше, ніж зазвичай для цієї пори року, досягнувши ключового порогу в 90% на два місяці раніше запланованого терміну, що може допомогти пом’якшити будь-які менші невдачі. Також було швидко розширено потужності відновлюваних джерел енергії й побудовано інфраструктуру скрапленого природного газу для імпорту палива з інших країн.

Проте Європа залишилася за кілька тижнів до офіційного початку опалювального сезону, коли попит зазвичай зростає, і вона також стикається з жорсткою конкуренцією з боку Азії й інших країн за вантажі СПГ. Це може призвести до підвищення цін як для промисловості, так і для споживачів, якщо щось піде не так.

«Виклик виникає, коли трапляється щось несподіване, — сказав Хансен з Gassco. — Дуже важко бути готовим до всього».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти