У початок

У вересні росія збільшить експорт нафти через західні порти

Експорт нафти із західних портів рф зросте у вересні, оскільки російські НПЗ планують розпочати сезонні ремонти наступного місяця, повідомили Reuters два джерела у галузі.

Західні порти росії «приморськ», «усть-луга» й «новоросійськ», основні точки експорту російського сорту нафти Urals, збільшать відвантаження до більш ніж 2 млн барелів на добу (б/д), за оцінкою джерел.

Експорт нафти через західні порти рф у серпні було заплановано на рівні близько 1,95 млн б/д.

Тим часом трейдери вважають, що експорт нафти у вересні залежатиме від наявності палива на внутрішньому ринку рф, що може призвести до перегляду початкового графіка ремонтів НПЗ.

Згідно з поточним планом, простій первинних потужностей на НПЗ рф має зрости до 3,38 млн тонн у вересні з 1,71 млн тонн у серпні, але деякі підприємства можуть зрушити терміни робіт на жовтень, кажуть трейдери.

Зростання потужностей, що вибувають, означає, що у компаній залишається більше нафти для експорту.

Припинення експорту нафти компанії «лукойл» нафтопроводом «дружба» в Угорщину зі Словаччиною наприкінці червня забезпечило додатковий морський експорт Urals у липні й серпні. Якщо проблему буде розв’язано наступного місяця, то ці обсяги переспрямують із портів у нафтопровід, що стримає зростання морського експорту, вважають трейдери.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що перемовини «перебувають на завершальній стадії» для пошуку рішення з відновлення постачання нафти «лукойлу» «дружбою» в Угорщину й Словаччину.

Крім того, росія не може значно збільшити експорт нафти, оскільки їй доводиться скорочувати видобуток у рамках пакту ОПЕК+.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти