У початок

Норвегія схвалила підключення до мережі найбільшого в Західній Європі заводу СПГ

Норвегія схвалила план підключення заводу Equinor з виробництва скрапленого природного газу (СПГ) у Хаммерфесті до національної електромережі, намагаючись скоротити викиди парникових газів, незважаючи на місцеву опозицію, повідомляє Reuters.

План передбачає закриття газової електростанції, найбільшого окремого джерела вуглекислого газу в Норвегії, до 2030 року й заміну її на електропостачання з мережі, де домінує відновлювана енергія.

«Це важливий день для будівельної індустрії і створення робочих місць у північній Норвегії, а також для клімату», — сказав прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на прес-конференції, що відбулася перед заводом СПГ в Арктичній Норвегії.

За оцінками Equinor, захід на найбільшому заводі СПГ у Західній Європі може заощадити приблизно 850 тис. тонн викидів CO2 на рік, або близько 2% від загальних річних викидів Норвегії.

Однак цей план викликав суперечки серед місцевих жителів через те, що він суперечить розвитку екологічної промисловості, зростанню цін на електроенергію, а також правам корінних саамських оленярів.

Щоб зменшити занепокоєння виборців перед місцевими виборами у вересні, лівоцентристський уряд пообіцяв підтримувати розвиток нових відновлюваних джерел енергії в своєму північному регіоні й будівництво нових ліній електропередач, щоб запропонувати більше з’єднань із мережею.

Заплановане перемикання електроенергії на заводі в Хаммерфесті також має відбутися 2030 року, на два роки пізніше, ніж планувалося досі, заявив уряд.

Раніше парламент Норвегії звернувся до уряду з проханням розглянути альтернативний спосіб скорочення викидів вуглекислого газу, наприклад уловлювання CO2 на газовому заводі й закачування його під землю для постійного зберігання.

Equinor та її партнери планують інвестувати загалом 13,2 млрд крон ($1,30 млрд) для електрифікації й іншої модернізації заводу, продовживши його роботу приблизно на 10 років.

Hammerfest LNG, також відомий як Melkoeya, може постачати 6,5 млрд кубометрів газу на рік, цього достатньо, щоб задовольнити потребу в енергії приблизно для 6,5 млн європейських будинків.

Equinor має 36,79% акцій, у той час як державна компанія Petoro має 30%, французька TotalEnergies має 18,40%, Neptune Energy – 12% і Wintershall Dea – 2,81%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти