У початок

Нафта дешевшає: фондові ринки падають в очікуванні нових «локдаунів»

Також є російською мовою

Ціни на нафту продовжують знижуватися, попри те, що азіатська торгова сесія розпочалася в позитиві. Інвестори побоюються відновлення строгих карантинних заходів, що вже призвело до падіння фондових ринків. Третій за місяць тропічний шторм у Мексиканській затоці, який знову зупинив видобуток і перероблення сировини в регіоні, стримує падіння цін.

Вартість бареля листопадової нафти Brent 22 вересня на 8:45 за Києвом склала $41,34 (-0,24%). Барель листопадової нафти WTI торгувався за $39,42 (-0,30%). Попередні торги за еталонами завершилися на рівні $41,44 і $39,54 відповідно. При цьому під час сесії максимальне падіння перевищувало 4,5%.

Фондові ринки США закрилися падінням, викликаним очікуваннями другої хвилі локдаунів. Dow Jones упав на 1,84%, S&P 500 знизився на 1,16%, Nasdaq втратив 0,13%. Схожі процеси відбуваються за межами Сполучених Штатів. Німецький DAX упав на 4,37%. Британський FTSE 100 втратив 3,38%. Французький CAC 40 подешевшав на 3,74%. Азіатські індекси демонструють переважно негативну динаміку.

Зміцнення долара США також сприяє зниженню світових цін, оскільки робить менш вигідним придбання нафти для власників альтернативної валюти. На 8:38 за Києвом індекс долара (DXY) склав 93,59 (+ 0,05%).

Ціни на чорне золото також перебувають під тиском очікування відновлення постачань лівійської нафти.

«На цьому тижні ринок нафти зіткнеться з проблемою вибору [кривою] ціноутворення. Багато в чому вибір залежить від того, чи буде досягнуто реального прогресу в Лівії», – сказав аналітик BNP Paribas Гарі Чілінгурян.

Хедж-фонди поступово згортають ставки на зростання нафтових цін і підсилюють гру на пониження, випливає з даних Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США. Обсяг коротких позицій у ф'ючерсах на нафту WTI з 18 серпня по 8 вересня злетів в 1,5 раза – до 109,6 млн. бар.. За три тижні великі спекулянти продали «в коротку» контракти на 49 млн. бар., укладаючи угоди, які принесуть прибуток при падінні ціни. Ще 26 млн. бар. хедж-фонди скинули, закриваючи довгі позиції і фіксуючи прибуток від ралі.

Мінімальну підтримку цінам надав тропічний шторм «Бета», що став 23-м за рахунком штормом у сезон атлантичних ураганів цього року. Він перемістився на берег, погрожуючи об'єктам нафтогазової галузі США.

За матеріалами Investing.com, Reuters, enkorr

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти