У початок

Індійський держбанк відмовився обслуговувати платежі за нафту з рф за ціною, вищою від встановленої «стелі»

З початку квітня індійський Bank of Baroda, третій за величиною банк країни, контрольний пакет акцій якого належить державі, відмовився проводити платежі за російську нафту, якщо її ціна перевищує встановлену країнами G7 та Євросоюзом «стелю» на рівні $60 за барель.

Про це з посиланням на три джерела, знайомі із зазначеним питанням, повідомляє Reuters.

До цього окремі індійські нафтопереробні заводи (НПЗ) розплачувалися через вказаний банк за російську низькосірчисту нафту у дирхамах ОАЕ, які суворо прив'язані до долара. Такий спосіб дозволяв їм платити вищу ціну й приховувати факт порушення санкцій.

Однак тепер керівництво Bank of Baroda вирішило, що схема виглядає надто ризикованою і може призвести до вторинних санкцій. Держбанк довів інформацію до своїх клієнтів ще у березні, і деякі з них справді зіткнулися з відмовою.

Індія офіційно не приєдналася до «стелі» цін на російську нафту, проте джерела на ринку та в керівництві країни неодноразово вказували, що фактично вимог дотримуються.

Для росії індійський ринок став особливо важливим після набрання чинності у грудні 2022 року ембарго Євросоюзу на морські постачання нафти. Однак і без цього обсяг постачання сировини в Індію 2022 року злетів у 22 рази. Джерела Reuters вважають, що дії Bank of Baroda сприятимуть розвитку платежів у рупіях, але російським компаніям доведеться шукати спосіб реалізувати цю валюту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти