У початок

Казахстан підвищить ціни на пальне, щоб зрівняти їх із сусідськими

Міністерство енергетики Казахстану встановить нові, вищі за граничні ціни на бензин і дизельне пальне для продажу на автозаправках. Проєкт такого наказу опубліковано на сайті відкритих нормативних правових актів країни, повідомляє «Інтерфакс».

У проєкті граничну ціну на бензин марки Аі-80 встановлено на рівні 89 тенге за літр, на бензин марки Аі-92/Аі-93 — 205 тенге за літр.

Дизельне пальне (літнє, міжсезонне) тепер коштуватиме 450 тенге за літр. При пред'явленні посвідчення водія, виданого в Казахстані, гранична ціна на дизпальне — 295 тенге за літр при купівлі до 100 літрів на добу на легковий автомобіль і до 300 літрів на добу — на вантажівку або автобус.

Раніше Аі-92/Аі-93 коштував 182-187 тенге. Таким чином, ціни зростуть на 11%. Дизельне пальне здорожчає із 230-260 тенге.

У Міненерго пояснили, що підвищити ціни потрібно, щоб зрівняти їх із цінами в сусідніх країнах і не допустити вивезення палива з країни.

«У Казахстані ціни на нафтопродукти як у гуртовому, так і в роздрібному сегментах значно нижчі від цін у прикордонних країнах. Враховуючи існуючу різницю в цінах на нафтопродукти в Республіці Казахстан і суміжних країнах, виникає ризик перетікання нафтопродуктів у прикордонні країни, внаслідок чого виникає висока ймовірність виникнення дефіциту на внутрішньому ринку ПММ Республіки Казахстан», — йдеться в пояснювальній записці до проєкту документа.

Нові ціни на пальне набудуть чинності орієнтовно з 12 квітня, після завершення публічного обговорення поправок, сказав 3 квітня міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков.

«Ми зараз опублікуємо цей проєкт, і щоб він набув чинності, мине 5-6 днів. Звичайно, протягом цього часу деякі невеликі АЗС можуть притримати паливо, вони ж бачать, якою буде ціна. Щоб не допустити цього, ми заздалегідь домовилися з великими мережами АЗС, що ми виділимо додатковий обсяг з НПЗ для безупинного продажу», — пояснив він тоді.

Прем'єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов пояснив підвищення цін на ПММ загрозою їхнього дефіциту через «сірий експорт» у сусідні країни.

«Це непросте рішення, але ми змушені таке рішення приймати (про підвищення цін – ред.). Якщо зараз цього не зробити, то найближчим часом ми зіткнемося з дефіцитом ПММ», – сказав він журналістам 4 квітня.

З його слів, останнім часом у Казахстані спостерігається високий рівень споживання ПММ, пов'язаний із вивезенням палива в сусідні країни транзитним автотранспортом і за допомогою «сірих» схем експорту. Реальне споживання палива у Казахстані при цьому не змінилося, уточнив він.

«Держава вживає всіх заходів для того, щоб збільшити виробництво ПММ: за останні 5 років виробництво бензину збільшилося на 70%, дизпального — на 33%. Наші НПЗ працюють на межі своїх потужностей. Однак ми продовжуємо стикатися з різким дефіцитом ПММ на внутрішньому ринку. Це пов'язано насамперед із низьким рівнем цін усередині нашого ринку», — зазначив Смаїлов.

«Якщо не скорочувати диспаритет цін порівняно з рівнем цін у сусідніх країнах, то ми зіткнемося з дефіцитом того ж дизпального обсягом 850 тисяч тонн за поточний рік», — додав він.

При цьому прем'єр обіцяє вжити всіх необхідних заходів для стримування інфляції.

«Справді, зростання цін на ПММ вплине на інфляційні процеси. (. . .) Прямий вплив на загальний рівень інфляції складе близько 0,35 п.п.. Це прямий вплив. Буде ще й опосередкований вплив, враховуючи, що дизпальне і бензин входять у структуру витрат наших виробників, буде певний мультиплікативний ефект», — вважає Смаїлов.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти