У початок

Маркером боротьби МВС із нелегальним паливним ринком стане робота міні-НПЗ у Мерефі — експерт

Також є російською мовою

Про успішність операції «Акциз», яка стартувала під егідою Міністерства внутрішніх справ на чолі з Денисом Монастирським, можна буде казати, зважаючи на роботу міні-НПЗ, зокрема найбільшого з них у місті Мерефі. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Експерт звертає увагу на те, що Монастирський 30 листопада заявив, що метою операції є зведення нелегальних ринків підакцизних товарів «до нуля», та вже буквально наступного дня стало відомо про відновлення роботи у повному обсязі найбільшого українського міні-НПЗ у Мерефі (Харківська обл.).

«Завод випускає тисячі тонн якихось безакцизних розчинників, але потім вони якимось дивним чином перетворюються на підакцизні бензини й дизпаливо, що реалізуються на заправних станціях (акциз при цьому, зрозуміло, платити забувають)», — пише С. Куюн.

За його оцінками, «мінік» забирає 20-25% українського газоконденсату, який видобувається приватними видобувачами, або 8-10 тис. т на місяць.

«Успішність заводика здавна пов'язують із приналежністю сім'ї полковника СБУ Олександра Скакуна, який сьогодні виконує обов'язки губернатора Харківської області і, ймовірно, сподівається на зникнення незабаром префікса в.о.. Злі язики також упевнені у кришуванні множинних харківських і не тільки «мініків» попереднім менеджментом МВС, який, як відомо, має міцне харківське коріння», — пише експерт.

За даними експерта, міні-НПЗ у Мерефі нібито отримав у Києві індульгенцію на подальшу плідну роботу. «Цікаво, як це стикується з «Акцизом» ы заявами Монастирського?» — запитує експерт.

Тим часом, С.Куюн вважає, що для міністра питання акцизів життєво важливе, оскільки в Офісі президента йому пообіцяли переспрямувати всі доходи від детінізації на підвищення зарплат поліцейським.

Як повідомляв enkorr, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський раніше заявив, що операція «Акциз», яка розпочалася з 1 листопада і мета якої – припинити нелегальну торгівлю, зокрема і пальним, діятиме на постійній основі, доки ринки нелегальних підакцизних товарів не буде зменшено до нуля.

За даними «А-95», міні-НПЗ у Мерефі є одним ыз найбільших одержувачів безакцизних компонентів на основі МТБЕ і метанолу (код 3814009090), що імпортуються як розчинники для лакофарбової промисловості. Так, у січні-жовтні 2021 р. харківська компанія «Пром Хім» імпортувала їх 21 тис. т, які було відправлено в Мерефу.

Нагадаємо, у червні поточного року прес-служба Державної фіскальної служби заявила про виявлення незаконного виробництва пального у Харківській області. Enkorr з'ясував, що йдеться про найбільший міні-НПЗ у Мерефі. Тим часом, після відвідування податківцями підприємство продовжує роботу.

Також міні-НПЗ у Мерефі постачає пальне для мережі Мotto, яку торік Національна поліція викривала у продажу фальсифікату.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти