У початок

«лукойл» замислюється про продаж болгарського НПЗ

російський нафтовий гігант «лукойл» заявив 5 грудня, що розгляне можливість продажу свого нафтопереробного заводу (НПЗ) в Болгарії після урядового плану припинити імпорт російської сирої нафти, який компанія назвала «дискримінаційним». Про це повідомляє The Economic Times.

«Зважаючи на значну зміну умов діяльності компаній групи «лукойл» у Болгарії, компанія почала роботу з перегляду своєї стратегії щодо цього активу. Будуть проаналізовані різні варіанти... включаючи продаж бізнесу», — йдеться на сайті «лукойлу».

Болгарія, країна, історично близька до москви і майже повністю залежна від російського імпорту нафти й газу до війни, останнім часом намагається звільнитися від цієї залежності.

Член ЄС отримав виняток з ембарго блоку на російську нафту, яке діє до кінця 2024 року, дозволяючи НПЗ виробляти нафту для власного споживання країни, а також експортувати нафтопродукти в Україну й деякі інші країни Європи.

Однак новий проєвропейський уряд Болгарії планує скасувати виняток ЄС до березня наступного року, згідно з нещодавньою пропозицією парламенту, яку буде ратифіковано найближчими тижнями.

Уряд також запровадив 60% податок на прибуток російської нафтової компанії.

У заяві «лукойлу» критикується «прийняття болгарською державною владою дискримінаційних законів та інших несправедливих, упереджених політичних рішень щодо НПЗ».

російський нафтовий гігант заявив, що «не підпадає під санкції Європейського Союзу», і поскаржився, що став жертвою «штучно роздмуханої політичної бурі» навколо його болгарського НПЗ, яка завдала шкоди його бізнесу.

«лукойл» придбав НПЗ Neftochim у чорноморському місті Бургасі 1999 року, і зараз він найбільший на Балканах.

Дистриб'юторський підрозділ компанії також користується квазімонополією на болгарському ринку, маючи мережу з дев'яти нафтобаз, 220 автозаправних станцій, а також фірм, що постачають кораблі й літаки.

На думку експертів, які посилаються на відсутність відповідної портової інфраструктури і перевантаженість Босфорської протоки, Болгарія, яка вже втратила російський газ, може зіткнутися з труднощами з постачаннями сирої нафти після закінчення дії винятку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти