У початок

Індія зберігає довгостроковий апетит до російської нафти

Ненаситний апетит Індії до російської сирої нафти раптово впав через збільшення близькосхідних потоків, обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) і посилений контроль за суднами, що транспортують російську нафту. Але зростання постачань, ймовірно, відновиться найближчими місяцями й допоможе росії підтримувати свої позицію головного постачальника Індії в осяжному майбутньому.

Після зростання до історичного максимуму в 2,1 млн барелів на добу (б/д) в червні й залишаючись на рівні 1,69 млн б/д у вересні імпорт російської нафти індійськими НПЗ продемонстрував тенденцію до зниження в останні місяці.

Згідно з даними S&P Global Commodities at Sea, росія залишається основним постачальником сирої нафти в Індію, на неї припадає близько 33% загального імпорту сирої нафти, або 1,51 млн б/д, у жовтні, і 35% загального імпорту сирої нафти, або близько 1,55 млн б/д, у листопаді.

У той час як деякі державні нафтопереробні підприємства поспішають виконати термінові зобов’язання з близькосхідними постачальниками, скасування санкцій щодо Венесуели розпалило апетит приватних індійських нафтопереробних підприємств відновити закупівлі у південноамериканського постачальника. Ці події також сприяли уповільненню російських закупівель.

«Кілька чинників сприяли падінню російського імпорту. Посилення технічного обслуговування протягом жовтня й листопада призвело до загального скорочення імпорту сирої нафти. Імпорт сирої нафти з Іраку, ОАЕ, Саудівської Аравії й Кувейту зазнав невеликого підйому в жовтні й листопаді. І, нарешті, нафтопереробники висловлюють занепокоєння щодо доставки і страхування», – сказав Суміт Рітоліа, аналітик з економіки НПЗ S&P Global Commodity Insights.

Технічне обслуговування установок дистиляції сирої нафтопереробки в Індії досягло піку в жовтні на рівні близько 600 тис. б/д. У середині листопада Reliance Industries завершила запланований ремонт CDU потужністю 327 тис. б/д на своєму експортно-орієнтованому підприємстві потужністю 630 тис. б/д. Його було вимкнено з другої половини вересня для планового технічного обслуговування.

Крім того, Reliance збільшила імпорт мазуту з росії до 197 тис. б/д станом на 23 жовтня з приблизно 140 тис. б/д, які спостерігалися в серпні й вересні. За даними S&P Global, це збільшення було спрямоване на отримання прибутку від високої маржі середнього дистиляту шляхом переробки мазуту безпосередньо на вторинній установці для підвищення виходу середнього дистиляту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти