У початок

Концентрація без дозволу: «Нафтогазу» світять штрафи за Glusco

Сьогодні, 8 лютого, Антимонопольний комітет України (АМКУ) розгляне справи стосовно концентрації активів Glusco компанією «Нафтогаз Ойл Трейдинг» без відповідного дозволу. Про це свідчить проєкт порядку денного, опублікований на сайті комітету.

«Про результати розгляду справи №128-26.13/58-23 про порушення ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 12 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді здійснення концентрації шляхом одержання в управління часток у статутному капіталі ТОВ «Глуско Рітейл», що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства, без отримання відповідного дозволу органів Антимонопольного комітету України, наявність якого необхідна», − йдеться у документі.

Аналогічні справи розглядатимуться стосовно концентрації і «Глуско Україна» й всіх пов’язаних із нею компаній. А саме: приватне підприємство «Трейд нафта комплект», дочірнє підприємство «Блізнєци», ТОВ «Тиса», ТОВ «Л.Б.П.», ТОВ «ЮКОН», ТОВ «Торгово-фінансова компанія «Європа ЛТД», ТОВ «Газ-Груп», «Глуско Енерджі Менеджмент Компані Лімітед», ПП «НРО», ТОВ «УТН-Центр», спільне українсько-німецьке ТОВ з іноземною інвестицією «Кершер», ТОВ «Каскад-Агросервіс», ТОВ «Роксолана», дочірнє підприємство «Добробут» компанії «Глуско Енерджі Менеджмент Компані Лімітед».

Enkorr інформуватиме про перебіг подій.

Як повідомлялось, 13 травня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про передачу мережі АЗС Glusco, яку пов’язували з оточенням Віктора Медведчука, в управління НАК «Нафтогаз України» (його дочірній компанії  «Нафтогаз Ойл Трейдинг»). Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що йдеться про 172 заправки компанії Glusco і шість нафтобаз.

3 серпня 2023 р. АРМА повідомила, що розірвала договори з «Нафтогаз Ойл Трейдинг» на управління мережею автозаправних станцій Glusco. Підставою для такого кроку в агентстві назвали недостовірну звітність НОТ.

13 вересня 2023 року Кабінет міністрів України прийняв рішення, згідно з якими арештовані активи Glusco передаються в управління ПАТ «Укрнафта».

У січні 2024 року АРМА ініціювала перед Кабміном скасування розпоряджень і розірвання договорів з «Укрнафтою» нібито через її відмову від підписання актів приймання-передачі активів АЗК. У свою чергу в «Укрнафті» заявили, що не можуть цього зробити без погодження Антимонопольного комітету.

У лютому АРМА і «Укрнафта» досягли компромісу з цього питання. «Укрнафта» сплатила 21 млн грн гарантованих платежів за управління мережею і спільно з АРМА написали заяву на концентрацію на адресу АМКУ.

«Після погодження з АМКУ «Укрнафта» зможе розпочати фактичне управління мережею АЗК Glusco», − зазначали в компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти