В начало

Уряд передав заправки Glusco в управління «Нафтогазу»

Уряд ухвалив документ, згідно з яким 172 заправки компанії Glusco переходять в управління державної компанії НАК «Нафтогаз». Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляється на сайті Кабміну.

«У нас є рішення суду, яке передбачає передачу відповідного майна державі. Ми його виконуємо. Позиція тут чітка: активи росії й пов’язаних із нею компаній в Україні мають перейти нашій державі й працювати на благо нашої країни і всіх українців», — повідомив Шмигаль.

Він також заявив, що це рішення допоможе в подоланні дефіциту пального.

Зазначимо, наразі ознайомитися з рішенням суду неможливо, оскільки доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень тимчасово призупинено. Також не зрозуміла кількість АЗС (172), про які кажуть у Кабміні. У самій Glusco заявляли, шо мережа нараховує 105 станцій. Можливо, в повідомлені уряду йдеться ще й про ті АЗС мережі, які розташовано на окупованих територіях. 

Нагадаємо, торік у грудні стало відомо, що грецький підприємець Димитріос Аніфантакіс придбав 100% акцій швейцарської компанії Glusco Energy S.A., яка володіє мережею Glusco й  4 нафтобазами в Україні. Угода з ізраїльським бізнесменом Нісаном Мойсеєвим, якому належала паливна мережа, була проведена наприкінці жовтня 2021 року.

За даними держреєстру, Аніфантакіс Димитріос Антоніос зареєстрований в Україні як фізична особа-підприємець і займається здаванням в оренду власного нерухомого майна.

Довідка enkorr

Мережу Glusco сформовано на базі роздрібного бізнесу компанії «роснєфть», який 2016 року викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A.

11 березня 2021 р. СБУ спільно з фіскальною службою блокували роботу компанії «Глуско Україна», що управляє однойменною мережею автозаправних станцій. Звинувачення, висунуті правоохоронними органами на адресу мережі АЗС, у компанії назвали абсурдними й безпідставними. У Glusco зазначали, що роботу мережі було заблоковано в рамках кримінального провадження, відкритого щодо компанії «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані», яка не має до неї жодного відношення.

У червні-2021 стало відомо, що компанія Socar New Energy Ltd (Кіпр), що належить Socar і Maddox, близька до придбання 100% Glusco Energy S.A., що володіє бізнесом української мережі АЗС Glusco. Проте вже в серпні було заявлено, що Socar виходить із угоди.

На початок 2022 року в управлінні Glusco залишилося 38 автозаправних комплексів зі 105, свідчить інформація, опублікована на сайті компанії. Решту АЗК було передано в оренду мережам F+, WOG, KLO, «БРСМ-Нафта» й Ultra.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти