У початок

Китай збільшив витрати на російські енергоресурси на $15 млрд у березні-липні

ККитай продовжує розширювати залежність від російських енергоресурсів: після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну закупівлі сирої нафти, нафтопродуктів, газу й вугілля зросли до $35 млрд проти приблизно $20 млрд роком раніше. Про це повідомляє Bloomberg.

Зокрема, зазначається, що хоча імпорт сирої нафти з росії зменшився порівняно з червнем до 7,15 млн тонн, він усе ще на 8% перевищував торішній показник.

«Отже, росія залишається основним джерелом постачань для китайських нафтопереробників», — пише агентство.

Імпорт скрапленого природного газу також знизився проти червня до приблизно 410 тис. тонн, хоча був на 20% вищим, ніж рік тому. У ці обсяги не входить імпорт трубопровідного газу, про який митниця не повідомляє з початку року, хоча трубопроводи є основним каналом транспортування газу з росії в Китай.

«Попри уповільнення економіки, Китай збільшив свої витрати на російські енергоносії до $7,2 млрд у липні з $4,7 млрд у відповідному місяці торік», — зазначає агентство.

Нагадаємо, Китай у травні 2022 року імпортував рекордний обсяг російської нафти. Зокрема, імпорт збільшився проти відповідного місяця торік на 55% — до 8,42 млн тонн. При цьому росія обігнала Саудівську Аравію як основне джерело нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти