У початок

Казахстан у І кв. 2023 р. постачить 300 тис. тонн нафти у ФРН

АТ «КазТрансОйл» (КТО) здійснить транзит 300 тис. тонн казахстанської нафти в Німеччину у І кварталі 2023 року, повідомила прес-служба КТО у п'ятницю, 13 січня.

«АТ «КазТрансОйл» отримало підтвердження міненерго російської федерації на транспортування в I кварталі 2023 року 300 тис. тонн казахстанської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ «транснєфть» у напрямку пункту здачі нафти «Адамова застава» для подальшого постачання в Німеччину», – повідомляє компанія.

«Цей транзит нафти здійснюватиметься у рамках відповідної угоди між урядом Республіки Казахстан і урядом російської федерації від 7 червня 2002 року», – додали в КТО.

Міністр енергетики Казахстану Болат Акчулаков повідомляв раніше журналістам, що країна планує експортувати в Німеччиниу1,5 млн тонн нафти 2023 року й може наростити обсяг до 7 млн тонн.

Віце-прем'єр росії алєксандр новак зазначав, що росія готова схвалити заявку Астани на транспортування нафти магістральним нафтопроводом «дружба» в Німеччину.

Раніше європейські гравці у зв'язку з планами зі зниження залежності від російської нафти звернулися до Казахстану із запитами на постачання сировини. Казахстанське АТ «КазТрансОйл» згодом подало заявку до «транснєфті» на транспортування 2023 року 1,2 млн тонн нафти в Німеччину.

Зі слів голови національної нафтогазової компанії «КазМунайГаз» (КМГ) Магзума Мірзагалієва, казахстанську нафту спрямовуватимуть на нафтопереробний завод у місті Шведт, який перебував у власності «роснєфті», але у вересні його було переведено під контроль Федерального мережевого агентства ФРН (регулятор у сфері енергетики – ред.).

На Rosneft Deutschland припадало близько 12% німецьких нафтопереробних потужностей, вона була одним із найбільших гравців на місцевому паливному ринку. Потужність НПЗ у Шведті становить 11,6 млн тонн нафтопродуктів на рік. Завод з етапу проєктування історично був пов'язаний із нафтопроводом «дружба» й російськими родовищами нафти.

АТ «КазТрансОйл» – національний оператор Казахстану магістрального нафтопроводу. Входить у групу АТ НК «КазМунайГаз», має диверсифіковану мережу магістральних нафтопроводів завдовжки 5,4 тис. км. Транспортує нафту на казахстанські нафтопереробні заводи й на експорт п'ятьма напрямками: нафтопроводами «Атирау– Самара» й «Казахстан–Китай», через порт «Актау» (налив нафти в танкери), перевалкою в систему КТК, залізницею (налив у цистерни).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти