У початок

Inpex прискорить розширення виробництва й продажів СПГ

Inpex Corp, найбільший у Японії дослідник нафти і природного газу, прагне прискорити розширення виробництва й продажів скрапленого природного газу (СПГ) за умови, що ринок СПГ залишатиметься напруженим у середньостроковій перспективі, заявив її генеральний директор у четвер, 12 січня.

«Очікується, що глобальний ринок СПГ залишатиметься напруженим у середньостроковій перспективі через структурні зміни світового ринку природного газу після повномасштабного російського вторгнення в Україну», — сказав генеральний директор Inpex Такаюкі Уеда в інтерв’ю Reuters.

Глобальні ланцюжки постачання газу змінилися: європейські країни прагнуть імпортувати більше СПГ, щоб замінити російський трубопровідний газ, а Сполучені Штати збільшують експорт суперохолодженого палива, тоді як росія шукає можливість постачати більше газу в Індію й Китай, можливо, через трубопроводи, сказав він.

«Ми докладемо більше зусиль, щоб придбати активи, які зможуть відповідати майбутньому зростанню попиту на СПГ, включаючи розширення Ichthys», — сказав Уеда, маючи на увазі свій проєкт СПГ в Австралії.

З його слів, щоб забезпечити стабільне постачання палива, «Inpex прагне збільшити виробництво СПГ і обсяги продажів раніше, ніж планувалося в її середньостроковому плані, оприлюдненому торік у лютому», якраз перед повномасштабною війною, яку росія розпочала проти України. 

Inpex, яка має намір збільшити річну виробничу потужність Ichthys до 9,3 млн тонн 2024 року з 8,9 млн тонн зараз, досліджуватиме навколишні території на наявність додаткових джерел газу, одночасно прискорюючи розгляд розширення проєкту приблизно 2030 року, сказав Уеда.

Inpex, 19,97% акцій якого належить японському уряду, заявила, що хоче прийняти остаточне інвестиційне рішення щодо індонезійського СПГ-проєкту Abadi у другій половині цього десятиліття й розпочати виробництво на початку наступного.

Проєкт, у якому Inpex є головним інвестором, зіткнувся з роками затримки після різних змін у плануванні, а нещодавно через план виходу Shell.

Індонезія працює над пошуком іншого інвестора в проєкт після того, як Shell повідомила владі про намір продати 35% своєї частки в ньому.

Регулятор Індонезії заявив у вересні, що Inpex, як очікується, представить переглянутий план розвитку до кінця 2022 року, але компанія цього не зробила, сказав Уеда.

«Питання партнерства й деталі уловлювання і зберігання вуглецю (CCS) дуже важливі, й важко рухати проєкт уперед, якщо ці проблеми не буде розв'язано», — сказав він.

У грудні Inpex оголосила про 20-річну угоду з американською компанією Venture Global LNG на імпорт 1 млн тонн на рік із проєкту компанії в Луїзіані.

Це була перша велика угода Inpex на закупівлю, спрямована на посилення її стійкості щодо постачань і підготовку до обмеження ринку, сказав Уеда, передбачаючи, що такі угоди можуть відбутися, оскільки вона прагне збільшити обсяг угод зі скрапленим природним газом через видобуток і торгівлю до 10 млн тонн до 2030 року, тоді як зараз близько 7 млн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти