У початок

Казахстан готовий постачати від 2 до 5 млн тонн у рік у Німеччину

Казахстан заявив, що готовий спрямовувати сиру нафту в Німеччину, оскільки уряд у Берліні працює над заміною російських постачань, повідомляє Bloomberg.

Міністр закордонних справ Мухтар Тілеуберді заявив у вівторок, що центральноазіатська країна може спрямовувати від 2 до 5 млн тонн на рік трубопроводом, але угоду ще не укладено. Ці постачання допомогли б забезпечити такі нафтопереробні заводи, як східнонімецький PCK Schwedt, який покладався на російську сиру нафту через ключову лінію нафтопроводу «дружба».

Німеччина пообіцяла припинити імпорт трубами з москви до кінця цього року, припинення відбулося через кілька тижнів після того, як Європейський Союз запровадив заборону на більшу частину російської морської нафти. Це спонукало до пошуку альтернативних постачань, причому Казахстан був однією з країн, до яких домагалися майбутніх постачань.

Тілеуберді зустрівся з міністром економіки Німеччини Робертом Хабеком у понеділок увечері, і обидві сторони заявили, що перемовини були позитивними.

Нафтопереробний завод у Шведті, щорічна переробна потужність якого становить близько 12 млн тонн сирої нафти, забезпечує Берлін і більшу частину східної Німеччини паливом. Уряд придбав завод на початку цього року, коли він узяв під управління місцевий підрозділ російського ПАТ «роснєфть», яке володіло контрольним пакетом акцій підприємства.

Нафтопереробний завод Леуна в Саксонії-Анхальт, що належить TotalEnergies SE, також отримує нафту з лінії «дружби».

Потенційне використання Казахстаном «дружби» для постачання газу в Німеччину може стати проблемою, оскільки маршрут проходить через росію. Обидві сторони все ще розглядають, який трубопровід можна використовувати, сказав Тілеуберді під час конференції Євразійського клубу в Берліні.

Уряд Німеччини заявив, що вже цього тижня очікує рішення про те, як буде забезпечено постачання нафти для PCK Schwedt. Він підтвердив, що Казахстан має намір постачати сиру нафту на німецькі нафтопереробні заводи, хоча речниця Міністерства економіки не змогла уточнити обсягів.

Німецька й казахстанська делегації також обговорили збільшення постачань казахстанського газу, продовольства, сільськогосподарської продукції й рідкісних металів, а також можливу співпрацю у водневій галузі. Зі слів Тілеуберді, країни прагнуть розробити угоду про сировину.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти