У початок

Імпорт ММА в Україну знизився втричі

Також є російською мовою

За підсумками першого півріччя 2021 р. імпорт монометиланіліну (ММА) – октанозбільшуючої присадки для випуску бензинів – скоротився майже в три рази – з 1,36 до 0,5 тис. т. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор Консалтингової групи «А -95» Сергій Куюн.

Такий результат експерт назвав перемогою групи «А-95» у співпраці з іншими експертами і журналістами, які активно висвітлювали тему використання цієї небезпечної речовини у виробництві бензинів на нелегальних міні-НПЗ.

«Наше досягнення №1 – ми змусили найбільших бодяжників відмовитися від використання монометиланіліну (ММА) в бензині. Монометиланілін небезпечний для тих, хто перебуває в постійному контакті з пальним з ММА-включенням, тобто для водіїв. В особливій зоні ризику діти: випаровування ММА скупчуються шаром над грунтом на висоті близько 60 см. Речовина провокує рак легенів», – зазначив він.

С.Куюн повідомив, що найбільшим імпортером ММА в 2020 році стала компанія «Катма Груп» – ексклюзивний постачальник пального в мережу «БРСМ». На її рахунку, за його словами, 2 000 т цієї присадки.

«Цього достатньо, щоб «отруїти» 200 тис. т бензину – 10% обсягу річного споживання України. Що особливо огидно: везли ММА з Росії, де його також заборонено», – каже директор «А-95».

Він підкреслив, що після активного висвітлення цієї теми «БРСМ» припинила постачання ММА з квітня 2021 р.. Синхронно відмовилася від його імпорту й компанія «ВТГ-Трейдинг», яку ЗМІ пов'язують із групою компаній SunOil, що об'єднує чотири міні-НПЗ: у Решетилівці, Богодухові, Васищевому й Кременчуці.

За словами С. Куюна, відмова від ММА не означає відмови від виробництва сумішевих бензинів, а переорієнтацію на інші октанозбільшуючі компоненти, зокрема на так звані розчинники.

Експерт заявив, що висвітлення роботи нелегального ринку, і зокрема постачань ММА, є причиною тиску на Консалтингову групу «А-95» з боку силовиків і «чорної» PR-кампанії, що розпочалася в ЗМІ.

«Мета цих атак – відвести фокус від наших розслідувань і від своїх «подвигів», – написав експерт.

Як повідомляв enkorr, квітневе дослідження Інституту споживчих експертиз, в об'єктиві якого опинився бензин А-92, показало перевищення норм вмісту сірки і бензолу в зразках SunOil і Мotto, а в палому, закупленому на станціях «БРСМ» і SunOil, було виявлено сліди MMA. У результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки зазначених мереж.

Сергій Куюн раніше відзначав, що замовником сфабрикованої кримінальної справи проти нього і його компанії є група «БРСМ», незаконну діяльність якої активно розслідують і висвітлюють експерти «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти