У початок

Держекоінспекція на 40% збільшить кількість експертиз пального 2022 р.

Також є російською мовою

Державна екологічна інспекція 2022 року планує провести близько 428 лабораторних аналізів якості нафтопродуктів на відповідність вимогам технічного регламенту. Це на 40% більше, ніж було проведено торік (307), повідомили enkorr у ДЕІ.

Там зазначили, що у березні буде оголошено процедури закупівлі послуг із проведення аналізів пального у незалежних лабораторій. Нагадаємо, торік експертизи для ДЕІ проводила компанія «Інспекторат Україна».

«Ми не маємо повноважень самим проводити експертизи. Є певна процедура, за якою акредитована лабораторія повинна мати все потрібне обладнання і навчений персонал для проведення дослідження кожного показника за окремими ДСТУ. Основна вимога — дослідження має проводитися одночасно, щоб зразок пального не ділився на кілька частин і не транспортувався в інші лабораторії», — розповіли у Держеконспекції.

Бюджет на аналіз пального цього року передбачено на рівні 5,3 млн грн.

Як повідомляв enkorr, 2021 р. експертизи ДЕІ пройшли 111 зразків дизельного пального і 196 зразків бензинів, відібраних на українських АЗС. За результатами експертиз, кількість виявленої продукції, що становить небезпеку, – 244,4 т (320 651,8 л).

Співвідношення невідповідності пального технічного регламенту до показника відповідності таким вимогам для дизельного палива склало 1:5, для автомобільних бензинів – 1:4.

Нагадаємо, навесні й улітку минулого року Інститут споживчих експертиз (ІСЕ) провів на АЗС масштабні дослідження бензинів А-92, А-95 і дизпалива. За результатами лабораторних досліджень було виявлено масові відхилення від встановлених параметрів у мережах SunOil, Мotto, «БРСМ», «Брент Ойл» і «Ас Ойл». Рекордною стала проба дизпального з АЗС «Брент Ойл», в якій було виявлено 912 ppm сірки, що більш ніж у 9 разів вище за допустиму норму.

У бензинах «БРСМ» і SunOil було виявлено аміни – токсичну речовину, заборонену до використання у паливах не лише в Україні, а й у Європі і США. В результаті інститут був змушений заявити про припинення програм маркетингової підтримки вказаних мереж.

Дослідження якості бензину марки А-95 у 15 мережах АЗС, проведене ІСЕ у лютому 2022 року, також показало значні відхилення за якісними параметрами у мережах економ-сегменту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти