У початок

Exxon очікує високого прибутку у четвертому кварталі, який досягне річного рекорду

Exxon Mobil Corp у середу оголосила про черговий значний операційний прибуток обсягом близько $15,4 млрд у своєму четвертому кварталі, підштовхнувши його до рекордного показника за весь 2022 рік, повідомляє Reuters.

Найбільший виробник нафти в США вказав у звіті про цінні папери, що відмовився від своїх величезних прибутків за попередні квартали. Але попередні операційні результати підтвердили, що 2022 рік був найкращим фінансовим роком Exxon з прибутком близько $58 млрд. 

Операційні результати від перекачування нафти й газу, її найбільшого бізнесу, знизилися приблизно на $2,3 млрд із рекордних $12,4 млрд у третьому кварталі через падіння цін на нафту.

Бензиновий і дизельний бізнес отримав приблизно $4,9 млрд прибутку в кварталі, оскільки ціни на пальне також знизилися з літніх максимумів. Прибуток від хімічної промисловості знизився приблизно до $300 млн, тоді як прибуток від моторних масел залишився без змін і становить близько $800 млн. 

Близько $15,4 млрд операційного прибутку без урахування знецінення вказує на те, що річні результати значно перевищать рекордних $45 млрд, які Exxon опублікувала в 2008 році, коли ціни на нафту досягли піку на рівні $142 за барель. У другому й третьому кварталах минулого року компанія опублікувала рекордні прибутки.

Ці рекордні прибутки можуть призвести до нових закликів стягувати податки на надприбуток у США. У Європі Exxon уже юридично бореться з блоком проти нових податків, які, як вважають у компанії, перешкоджають інвестиціям.

Торік високі міжнародні ціни на нафту й природний газ принесли рекордні прибутки серед усіх великих нафтових компаній. Exxon виграла найбільше після того, як подвоїла обсяги виробництва нафти під час пандемії, оскільки європейські конкуренти перейшли до проєктів у сфері відновлюваної енергетики. Його акції підскочили на 80% 2022 року, випередивши конкурентів

Захмарні ціни на нафту, які сприяли зростанню протягом більшої частини року, знизилися в останньому кварталі. Ф'ючерси на Brent закрили 2022 рік на рівні $77,17 за барель після того, як у березні досягли майже $140 за барель.

Глобальні газові ринки, з іншого боку, завершили 2022 рік із сильним зростанням. Ф'ючерси на газ США підскочили більш ніж на 20%.

Exxon повідомила про знецінення приблизно на $500 млн, оскільки відмовляється від небажаних активів, щоб зосередитися на більш прибуткових проєктах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти