У початок

Ціни на російську нафту після запровадження санкцій впали до $50 за барель – мінфін рф

Середня ціна на нафту російської експортної марки Urals у грудні 2022 року зменшилась до $50,47 за барель порівняно із $66,47 за барель у листопаді й $70,62 за барель у жовтні минулого року.

Як повідомляє мінфін рф, порівняно із груднем 2021 року ціна на барель Urals упала в 1,4 раза (порівняно із $72,71 за барель).

Водночас завдяки зростанню цін у першій половині минулого року середня ціна на нафту Urals за підсумками всього 2022 року склала $76,09 за барель порівняно із $69 за барель за підсумками 2021 року.

Як відомо, після досягнення домовленості між 27 державами-членами Євросоюзу країни «Великої сімки» (G7) й Австралія з 5 грудня 2022 року запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з росії, на рівні $60 за барель. Водночас набрали чинності санкції ЄС, що передбачають заборону на імпорт, купівлю й транспортування російської нафти в країни Євросоюзу і треті країни.

Відповідно до механізму обмеження цін на російську нафту, дія цієї заборони не поширюватиметься на надання професійної допомоги, посередницьких послуг, фінансування й фінансової допомоги для транспортування, торгівлі російською нафтою, що продається країнам за межами ЄС за ціною, нижчою за граничну.

За даними Bloomberg, станом на 8 грудня минулого року вартість російського сорту нафти Urals, на яку припадало близько 60% морського експорту країни минулого року, становила $43,73 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти