У початок

Експерт назвав причини виникнення дефіциту бензину в Україні

Дефіцит бензинів спостерігається майже у всіх регіонах України протягом останніх кількох тижнів. Про це в своїй авторській колонці для «Ліга.Бізнес» пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Дефіцит із пальним не тільки у Києві, а також на всій території країні без винятку. Місцеві адміністрації навіть роблять окремі заяви. Насправді сутужно з бензином у більшості регіонів уже кілька тижнів, просто в Києві про це не знали або не звертали уваги», — пише він.

За його словами, причин дефіциту бензину в країні три. Перша – зупинка Кременчуцького НПЗ. 

«На ресурсах цього заводу український ринок протягнув березень і половину квітня 2022 року. Тоді ж ворог знищив понад 20 нафтобаз, розташованих на території нашої держави», — каже експерт.  

Друга причина, яку виділив С.Куюн, – проблеми з логістикою в Європі для доставлення пального в Україну. Зокрема, бракує цистерн, а для бензовозів є купа проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів. 

«Третя – збереження держрегулювання. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, надто які везуть автотранспортом, також дуже дорогі», — зазначив директор «А-95».

За його словами, великі мережеві компанії кажуть, що продають зараз стільки ж пального, як і тиждень, і два тому. Та якщо раніше цього вистачало на день, то зараз — на кілька годин. Постачати більше бензину поки немає змоги.

Також додало тиску на чинні АЗС закриття окремих станцій, які витратили всі запаси пального навіть за нормативної реалізації. «Навіть якщо уряд дозволить продавати зараз по 100 грн/л, пальне не з’явиться. Хоч ні, може й з’явиться, але не тому, що хтось виставить «заховане на чорний день» пальне, а тому, що той фіксований обсяг просто не будуть купувати», — пише експерт.

За його оцінками, гострий дефіцит на ринку пального буде спостерігатись протягом усього травня.

Нагадаємо, пальне на автозаправних станціях через його дефіцит відпускають із певними обмеженнями. Зокрема, мережі заправок OKKO й WOG обмежили продаж палива до 10 літрів за картками лояльності, без картки — 5 літрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти