У початок

Доходи росії від експорту морської нафти в серпні впали на 14% — CREA

У серпні 2024 року місячні доходи росії від експорту викопного палива впали на 8%, до 636 млн євро на день, що стало падінням п’ятий місяцем поспіль, свідчать дані місячного звіту Центру дослідження енергії й чистого повітря (CREA).

У серпні п’ять найбільших російських країн-імпортерів викопного палива заплатили росії 1,2 млрд євро. Через виняток із санкцій країни-члени продовжують купувати російський газ і трубопровідну нафту.

На ЄС припадало 36% світового місячного експорту СПГ росії на суму 475 млн євро.

Згідно з даними CREA, 37% російської морської сирої нафти та продуктів її перевезення транспортувалися танкерами, що підпадають під обмеження цін на нафту. Залишок доставлявся «тіньовими» танкерами й на нього не поширювалася політика обмеження цін на нафту.

У серпні зниження ціни до $30США за барель скоротило б доходи росії від експорту нафти на 26% (3,23 млрд євро), порахували в CREA.

Від часу запровадження санкцій до кінця серпня 2024 року ретельне дотримання політики обмеження цін скоротило б доходи росії на 8% (22,3 млрд євро). Лише у серпні 2024 року повне дотримання обмеження ціни скоротило б доходи на 10% (приблизно 1,25 млрд євро).

Доходи від морського видобутку сирої нафти (186 млн євро на день) впали на 14% порівняно з попереднім місяцем. Вагомою причиною падіння стало падіння обсягів експорту на 8%.

Водночас доходи від перевезення сирої нафти трубопроводами (77 млн євро на добу) у серпні впали на 4%.

російські доходи від морського експорту нафтопродуктів скоротилися на 7% порівняно з місяцем, впавши до 206 млн євро на день.

Китай був найбільшим покупцем російського викопного палива у серпні, на нього припадає 45% (6,2 млрд євро) місячних експортних надходжень росії від п’яти найбільших імпортерів. Сира нафта становила 61% (3,9 млрд євро) імпорту Китаю з росії.

Індія була другим за величиною покупцем російського викопного палива в серпні, приносячи 22% (3 млрд євро) до місячних експортних надходжень росії від п’яти найбільших імпортерів. Майже 76% імпорту Індії (на суму 2,3 млрд євро) становила сира нафта.

Імпорт Туреччини був третім за величиною, склавши 17% (2,3 млрд євро) від загального обсягу експортних надходжень росії від п’яти найбільших імпортерів. На нафтопродукти припадало 51% імпорту Туреччини з росії, а 24% становив трубопровідний газ. Водночас у серпні Туреччина експортувала в ЄС 1 млн тонн нафтопродуктів, 49% яких припадає на порти «Джейхан», «Мармара Ереглісі» й «Мерсін». Попереднє розслідування CREA й CSD свідчить про те, що європейські організації раніше могли імпортувати мікси або просто напряму реекспортувати російські нафтопродукти з терміналів зберігання нафти в цих турецьких портах.

ЄС був четвертим за величиною покупцем російського викопного палива в серпні, його імпорт становив 13% (1,7 млрд євро) від п’ятірки найбільших покупців. Трубопровідний газ становив найбільшу частку закупівель ЄС викопного палива в росії (54%), за яким слідував СПГ (25%).

У серпні Бразилія купила російського викопного палива на 490 млн євро, яке майже повністю складається з нафтопродуктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти