У початок

Європа перебуває на піку споживання СПГ, але будує нові термінали

Європа, ймовірно, досягла піка споживання скрапленого природного газу, але продовжує будувати імпортні термінали й пов’язану з ними інфраструктуру, що підвищує ризик простоїв таких робіт, які можуть перетворитися на безвихідні активи, пише Bloomberg.

Цього року імпорт скоротиться на 11%, а під кінець десятиліття це падіння має прискоритися до 37%, йдеться у новому звіті Інституту економіки енергетики й фінансового аналізу. Оскільки деякі країни все ще планують будівництво нових терміналів, три чверті імпортних потужностей континенту ризикують залишитися невикористаними до 2030 року.

Європа вклала мільярди доларів у СПГ за останні два роки, оскільки він замінив колись домінуюче російське трубопровідне постачання газу після початку розв’язаної кремлем повномасштабної війни в Україні. Та протягом перших шести місяців цього року половина імпортних терміналів СПГ Європейського Союзу мала рівень використання нижче від 50%.

Яскравий приклад – Німеччина, яка орендувала кілька плавучих терміналів для доставляння постачань із таких місць, як США, і зараз будує наземні об’єкти СПГ. Проте попит на це паливо перебуває під загрозою через одночасне розширення виробництва енергії за допомогою вітру й сонця.

«Потужності країни з регазифікації СПГ збільшаться під кінець десятиліття майже втричі, — повідомила електронною поштою Ана Марія Яллер-Макаревич, провідний енергетичний аналітик Європи в IEEFA. — Оскільки посилення електрифікації й розгортання відновлюваних джерел енергії допомагають Німеччині продовжувати скорочувати споживання газу, незрозуміло, чи знадобиться їй так багато».

З її слів, попит на газ у країні впав на 4% у першій половині цього року порівняно з роком раніше. Перспективи щодо промислового попиту також похмурі, оскільки енергетична криза підвела операції й змусила деякі заводи закрити або перенести туди, де паливо дешевше.

Німецькі політики заявили, що нарощування необхідно для забезпечення енергетичної безпеки нації й подолання небезпечної залежності від російського газу.

Середній рівень використання імпортних терміналів СПГ в ЄС упав до 47% у першому півріччі з 63% рік тому, згідно з даними аналітичного центру, місія якого полягає у прискоренні енергетичного переходу. Частка СПГ у попиті на газ в Європі знизилася до 31% з 37%.

IEEFA прогнозує, що на 2030 рік імпортні потужності Європи з СПГ зростуть на 21%, до 414 млрд кубічних метрів, тобто може залишитися понад 300 млрд кубометрів невикористаних потужностей.

Звісно, європейські СПГ-термінали створені для надійного постачання, і їх використання протягом року змінюється залежно від погоди, наявності трубопровідного газу й змін світового попиту.

Оскільки угода росії про транзит європейського газу через Україну закінчується в грудні, залежність від СПГ у Східній і Центральній Європі може збільшитися.

«Потрібно більше потужностей, щоб забезпечити стабільну потужність протягом циклів, незалежно від температур або того, що відбувається з російським газом», — сказав Ерік Найхайм, президент і головний виконавчий директор Höegh LNG Holdings Ltd., яка надала три плавучі термінали Німеччині й один – Франції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти